Co to s vámi udělalo, když jste četl, že se v Brně uskuteční představení hry „Naše násilí a vaše násilí“?
Silně mě to ranilo. Za komunistů jsem jako křesťan zažil ve škole různé ústrky a posměšky. Posmívání se ale Ježíši Kristovi je úplně jiný level. To si ani oni nikdy nedovolili. Proto, když jsem se o představení dozvěděl, bylo to pro mne přibližně stejné, jako kdyby se někdo vysmíval mé matce. Předpokládám, že každý by reagoval tak, že by se ji pokusil chránit a vůbec přitom nemusí jít o křesťana.

Zastupujete nějakou konkrétní církev, politickou stranu či hnutí, nebo jednáte sám za sebe?
Jsem křesťan, ale stojím mimo jakékoliv politické strany a hnutí. Pokud některé z nich s představením také nesouhlasí, mohou dát i ony najevo svou formu nesouhlasu, ale samostatně. Nechci, aby nás někdo spojoval s jakýmikoliv extremisty. Nevystupuji přitom oficiálně ani jménem žádné konkrétní církve. Jsem prostě občan, kterého hluboce uráží pojetí zmíněné divadelní hry.

Už několik týdnů putuje vaše petice po Brně, kolik lidí ji už podepsalo?
K pátku 18. května to bylo už sedm tisíc signatářů a jejich počet narůstá každým dnem. Je vidět, že nejsem zdaleka sám, komu takové historické nepravdy vadí. Odmítáme přitom nařčení Národního divadla v Brně, že se pokoušíme o nepřípustnou cenzuru. Cílem hry je totiž podle mne jen narušení sociálního smíru.

Chystáte se dát svůj nesouhlas najevo i v den představení, tedy v sobotu 26. května?
Společně s přáteli jsem připravil na sobotu od 18.30 happenning u kašny Parnas na Zelném trhu. Potrvá přibližně hodinu a bude mít poklidný charakter. Rozhodně si nepřejeme, aby se mezi nás zapletli příznivci Miroslava Sládka, kteří pro návštěvníky představení chystají uličku hanby. Distancujeme se od těch, kteří spojují svůj nesouhlas s nacionalistickými, xenofobními, rasistickými, či jinak radikálními a extremistickými postoji.

Podle posledních informací budou v představení hrát výhradně muslimští herci. Máte nějaké informace o tom, jak kontroverzní představení vnímají muslimové v České republice?
Potěšilo mne, že stojí na naší straně a také ho odmítají. Na happeningu proto proti představení budou pokojnou formou protestovat také muslimové.

Proti uvedení hry jste podal trestní oznámení, zabývá se tím policie?
Státní zástupkyně ho odmítla, takže policie se tím nezabývá. Neuvedla ale důvody, proč nám nebylo vyhověno, proto jsem podal dovolání.

VIDEO: Proti uvedení kontroverzní hry v Brně se staví nejrůznější skupiny lidí.