Tradičním modro-bílým ornamentem z Moravského Slovácka zkrášlila památku poprvé před květnovým procesím k prvnímu svatému přijímání, což bylo uplynulou neděli. „Něco jsem pochytila od tety, něco mám z vlastní hlavy. Jiné náměty jsou z kroje, ale taky maluju podle přírody,“ popsala paní Jagošová, která je ve vsi prodavačkou.

Její ornamenty se maličko liší od těch tetiččiných. Vycházejí ale z tradičních horňáckých malůvek. Kapličku zdobí podobně jako teta, vždycky po chvilkách. „Jak jsem měla čas, přišla jsem a malovala,“ svěřila se. Nové ornamenty by měly vydržet nejméně rok či dva. „Pak vezmu štěteček a budu malovat znovu,“ slíbila nová malérečka.

Marie Jagošová je velmi zručná a šikovná na všechny ruční práce. „Mnoho let spolu s maminkou, později i s ostatními ženami z obce plete věnce na zdobení kapličky, pomníku padlých nebo k výročím ve vsi,“ prozradila starostka Louky Anna Vašicová.

Marii Jagošovou přivedla k lidovým ornamentům její maminka. Ráda totiž doma malovala obrázky. Ornamenty na kapli maluje bez nároku na odměnu.

Malovaná kaplička je slavná po celém světě

Ornamentová babička Anežka Kašpárková (†90), která zemřela letos v březnu, malovala bezmála pět desetiletí ornamenty na starobylou kapličku v Louce. Ta pochází ze začátku 18. století a je symbolem obce i kulturní památkou. O šikovnosti babičky Kašpárkové psala i světová média a nad jejími lidovými ornamenty žasli i akademičtí malíři. Malovaná kaplička tak proslavila vesničku z Horňácka po celém světě.

VIDEO: Folklórní festival ve Strážnici přiláká stovky návštěvníků.

Fotogalerie
20 fotografií