Julinka je z dvojčátek a rodiče brzy začali vnímat rozdíly ve vývoji obou dětí. Testy potvrdily, že holčička trpí vzácnou nemocí – tzv. syndromem Andělských dětí. Typické pro Andělské děti je usměvavý výraz v tváři a široké mávání rukama.

V České republice je nyní diagnostikováno asi 35 jedinců. „Osoby trpící touto nemocí dosahují mentální úrovně do tří let věku. Je nutný neustálý dozor dospělé osoby,“ vysvětluje Věra Kadlecová z organizace Velvet Smile, která Julinku podporuje.

Julinka nedokáže posoudit nebezpečí, nedokáže říci, co ji bolí nebo co potřebuje. Rodiče se snaží dceři zajistit komplexní léčbu a díky ní Julinku posunout dále ve vývoji a zkvalitnit její život. Díky pravidelnému cvičení se stav Julinky pozvolna zlepšuje.

Video
Video se připravuje ...

Ochutnat různé druhy guláše přišly stovky lidí. Markéta Malá

Syndrom je neléčitelný, ale léčbou se dají potlačovat některé jeho příznaky i symptomy a zlepšovat pohyb dítěte. „Terapie je ale velmi finančně náročná, speciální programy nejsou hrazeny pojišťovnou,“ říká Kadlecová.

Vybrané peníze budou hradit terapie, které Julince prospívají. „Chtěli jsme, aby finanční podpora byla transparentní a směřovala ke konkrétnímu příjemci. S organizací Velvet Smile již několik let spolupracujeme,“ řekl organizátor Guláš festu Gregor Mareček.

Julince lze pomoci i jiným způsobem. Zájemci mohou přímo kontaktovat obecně prospěšnou organizaci Velvet Smile nebo zaslat dárcovskou SMS.