Ideální je, když má zrakově postižený ozvučenou klávesnici, která mu hlásí, jaké písmeno právě napsal. „Není to ale podmínkou. Můj nevidomý syn dokáže i na té běžné psát mnohem rychleji, než já. Už ví, jak má mít rozložené prsty,“ vysvětlil Jareš.

Po spuštění prohlížeče stačí vepsat: friendlyvox.com a najednou se nevidomým a silně zrakově postiženým otevře nový svět. Mohou například na zpravodajské weby. Titulky jednotlivých článků jim počítač sám přečte a nevidomí pak mají možnost buď přejít dál, nebo si článek nechají přečíst celý.

„Nevidomí běžně chodí do kina a mají rádi i televizní pořady. Internet byl pro ně ale tabu, protože v něm byla pro ně bariéra. Syn přitom potřeboval komunikovat se světem například prostřednictvím emailu. Program přitom může sloužit všem nevidomým. Nic za to nechci, jen aby jim to pomohlo,“ zdůraznil Jareš.

Knihovníci se školí

Brněnská Mahenova knihovna v těchto dnech zahájila školení knihovníků, aby se naučili nevidomým a těžce zrakově postiženým pomáhat v přístupu na internet.

„Ozvučený portál FriendlyVox je unikátní v tom, že je zadarmo. Můžeme jej instalovat na běžné počítače, které v knihovně máme. Knihovník bude po školení schopen během pár desítek minut naučit nevidomého se systémem pracovat a udělat první krok k práci s internetem,“ vysvětlila mluvčí knihovny Jana Kuncová, podle níž jen v Brně využívá knihovnu přes 2 200 nevidomých a zrakově postižených lidí.