„Ukousal bych se jinak nudou,“ říkával. „Nechtějte po mně, abych už odpočíval. Na nohy už sice moc nemůžu, ale hlava funguje ještě pořád dobře,“ odpovídal o devadesátých narozeninách na dotazy, zda není čas konečně si užít penze. Ještě loni připravoval například projekt obecního úřadu a kulturního centra v Moravských Bránicích.

Věřil, že za svou vitalitu vděčí dlouhodobému sportování. „Dlouhé roky jsem závodně hrával ragby. S otcem jsem chodil hodně po horách a do pětašedesáti jsem hrával tenis,“ vzpomínal muž, který byl v Brně opravdovou a uznávanou celebritou.

Egypťanům navrhoval další obří pyramidu


Ruller se účastnil mnoha architektonických soutěží po celém světě. Duchem ale vždy zůstal v Brně. „V Brně jsem se narodil a zůstal jsem mu věrný. Nikdy bych odsud neodešel, i když těch příležitostí bylo opravdu hodně,“ zavzpomínal na dřívější léta.

Jedna ze soutěží zavedla Rullera například do Egypta. „Navrhnul jsem tam stavbu, která měla stejné proporce jako Cheopsova pyramida. V hranách byly zamýšlené výtahy a schodiště, nahoře restaurace a dole muzeum. Investorům se to ale asi zdálo moc odvážné. Ale co, ne všechno v životě vyjde,“ ukázal nadhled nad věcí.

Janáčkovo divadlo a Rondo zná v Brně každý

Za své stěžejní dílo sám považoval Janáčkovo divadlo, největší operu v Česku. „To je pro mne srdeční záležitost. Dodnes tam rád chodím na představení. Když divadlo vznikalo, všude se dělaly jen paneláky. Byla to jediná stavba tohoto typu v republice. Zapomenout ale určitě nechci ani na Rondo. Tyhle dvě stavby jsou pro mne nej,“ přiznal.

Ivan Ruller se dočkal ocenění již za života. Byl držitelem státní ceny – medaile Za zásluhy v oblasti umění. Obdržel zlatou medaili VUT, získal ceny Vladimíra Karfíka za pavilon E brněnského výstaviště a za zásadní přínos v urbanismu a architektuře. Obdržel Grand Prix Obce architektů za celoživotní dílo.

Zásadní stavby Ivana Rullera

Janáčkovo divadlo (Brno), hala Rondo (Brno), pavilon E brněnského výstaviště (Brno), Divadlo (Zlín), učiliště Slovnaft (Bratislava), Ingstav (Brno), Obřadní síň Brno – Židenice (Brno), Dopravní podnik města Brna v ulici Tábor (Brno), úřad práce (Kroměříž), Magistrát města Olomouc (Olomouc), hala VUT Pod Palackým vrchem (Brno), kulturní dům (Hlinsko). Zajišťoval dostavbu Národního libyjského centra v Tripolisu.

VIDEO: Brno stále neví, kde bude mít nádraží. Kraj »odklepl« variantu přesunu k řece, poslední slovo bude mít ale vláda.

Fotogalerie
11 fotografií