„Hrávala jsem tenis a basketbal. Srážka při lyžování mi ale změnila život. Poranila jsem si při tom koleno, které se od té doby nikdy už nezhojilo. Měla jsem už 35 operací. Bohužel budu muset na další. Štěp od dárce se nepřihojil,“ uvedla smutně Bečičková.

Nešťastná žena chtěla vyměnit kloub za umělý. Doufala, že se tím problém jednou provždy vyřeší. To ale lékaři nedoporučují. „Řekli mi, že šance na jeho uchycení je minimální. Spíš bych podle nich přišla úplně o nohu. Zbývají mi proto reoperace. Většinou ale vydrží jen několik měsíců a musím na sál znovu. Měla jsem jich už 35,“ vysvětlila.

Dcera bojuje o život na ARO

Od 18 let je Katka kvůli syndromu v invalidním důchodu, do té doby studovala střední zdravotní školu. „V 21 letech se mi narodila dcera. Dítě jsem si asi jako každá žena moc přála. Porod byl ale komplikovaný. Lékaři mi dokonce řekli, že se dcera nenarodí živá. Když přišla na svět, přinesla mi světlo do života. Doufala jsem, že aspoň ona bude zdravotně v pořádku,“ upřesnila Bečičková.

Dlouho to vypadalo, že dcera bude v pořádku. V posledních letech ale došlo ke změně. „Příznaky se objevily už i u Terezy (21). Psychicky ji to složilo. Neváží už ani 40 kilo a na ARO bojují o její život,“ přiznala Bečičková. Rodinu Bečičkových živí od počátku Petr, manžel Katky, který pracuje ve zdravotnictví.

O vrozeném onemocnění až do osudné srážky na svahu nevěděla. U nikoho z rodiny se předtím totiž neprojevilo. Léčba je drahá, ženě by například pomohly pravidelné masáže. Ty si ale nemůže finančně dovolit.

Mnohé procedury si totiž musí Katka platit ze svého. Pojišťovny léčbu nemoci nemají v tabulkách. „Nikdy jsme proto nebyli nikde na dovolené. Každá koruna by nám pomohla,“ ujistila nešťastná žena, která má transparentní účet u Komerční banky 115-6970270287/0100.

Co je Ehlers-Danlosův syndrom?

Jedná se o vrozené onemocnění, neexistuje žádná prevence. Napadá veškeré pojivové tkáně v těle. Vazivo není schopné stabilizovat klouby. Ty se proto snadno vymknou. Hojení ran je velmi komplikované.

Fotogalerie
9 fotografií