„Pravidelně chodíme s partou kamarádů hrávat volejbal. Náhle jsem ale zkolaboval. Neměl jsem přitom nikdy ani náznak komplikací,“ popsal situaci z 22. prosince loňského roku František Haška (72).

Kamarádi se kolem Františka seběhli a snažili se mu pomoci. Hlavní slovo měl profesionální hasič Zdeněk Putna. „Hned jsem poznal, že se jedná o zástavu srdce,“ vysvětlil zahájení resuscitace.

Putna zároveň zajistil zavolání pomoci. Na místo přijeli jako první hasiči z SDH Bratčice. „Pán nejevil známky života. Analýza nám doporučila výboj defibrilátorem. Po něm se naštěstí postupně začal chytat,“ popsal situaci Martin Zittner.

K Františkovi přijeli i profesionálních hasičů z Židlochovic. „Poskytli jsme pacientovi kyslíkový přístroj, který kolegové neměli ve výbavě. Při příjezdu záchranky pak už byl plně při vědomí,“ upřesnil Zdeněk Musil.

Právě automatické externí defibrilátory jsou při záchraně života velkou pomocí. Jen vloni v Jihomoravském kraji zachránily 113 lidí se zástavou srdce. Mají je k dispozici právě hasiči, policisté i některé radnice městských částí, jsou však i na veřejných místech.