Původně nákupčí se po roce 1989 vrhl na výrobu vlastní obuvi. Vsadil na vychytávky, které těžce zkoušeným nohám v běžné obuvi ulehčí. Stvořil jamku pro palcový kloub, odlehčení pro patu a nárt, vložku s »dýchající« uhlíkovou vrstvou.

Poslední výkřik? Boty na spaní. Lehké, příjemné, takřka připomínají někdejší cvičky do školního tělocviku. „Léčit lze i ve spánku. Vlhkost odchází do uhlíku ve vložce, noha dýchá. Aktivuje se svalová hmota, dochází k prokrvení,“ vysvětluje Hanák.

Pomoc nepohyblivým

Švec své nápady uvádí v život ve spolupráci s vědci z Masarykovy univerzity. „Boty na spaní vyzkoušíme v jednom ústavu pro tělesně postižené. Jejich užívání by mělo aktivovat svalstvo dlouhodobě ochablých končetin,“ prozradil Hanák.

Video
Video se připravuje ...

Josef Hanák o významu správné obuvi pro nejmenší děti Zdeněk Matyáš

Lidem upoutaným na invalidní vozík nebo se jen obtížně pohybujícím může nový nápad z dílny na Vyškovsku přinést drobná, na první pohled zanedbatelná pozitiva. „Člověk na vozíku pocítí po několika dnech užívání bot na spaní krátkodobé svalové napětí, nastartujeme lymfatický systém. Lympfa začne odvádět škodliviny z těla,“ vysvětluje Hanák.

V jednom má jasno bez ohledu na to, jaká obuv v jeho malé dílně vzniká. „Lidská motorika je velkým problémem současnosti. Léčba chorob pohybového aparátu stojí stát strašné peníze. Na vině je špatná obuv už od narození,“ dušuje se švec z Vyškovska.

V hlavě prý má už další projekt, který ale zatím zůstane ukryt za zdmi jeho dílny ve Snovídkách.

Co už Josef Hanák vykoumal?

Speciální obuv pro batolata a těhotné ženy, polárníky a sportovce. Společně s Masarykovou univerzitou navrhl speciální biomechanickou stélku s uhlíkovou vrstvou, vymyslel posilovací židličku o šesti nohách.

Video
Video se připravuje ...

Josef Hanák komentuje výrobek, který je určen výzkumníkům mířícím do Antarktidy. Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
6 fotografií