Řešení? Petra »vyfasovala« jako služební obvod Bystrc, Nikola pro změnu slouží na druhém konci města v Komárově. Pracovně se tak potkají jen při velkých manévrech, jako jsou fotbalové zápasy nebo Velká cena Brna motocyklů.

Video
Video se připravuje ...

Petra Černěnková vysvětluje, proč ji lákala práce u policie. Zdeněk Matyáš

„I když se to o dvojčatech v Brně už rozkřiklo, i tak si nás mnozí pořád pletou,“ usmívá se Nikola, která svou sestru při narození předběhla o pět minut. A jako první také zamířila z města Jeseník do Brna. „Ségra mi řekla, že když vydržím rok, tak se připojí. A už slouží v Brně skoro půl roku,“ říká Nikola směrem k Petře.

Oddech? Sport, pejsek, pivo, detektivka 

Sympatické dívky si mimo službu udělají „dámskou jízdu“ jednou za 14 dní.  Zajdou na kávu a dobré jídlo. Petra se věnuje osmiměsíčnímu pejskovi Kimovi, chodí do přírody, běhá, klidně zajde do posilovny. Nikola pro změnu čte detektivky, po práci si někdy zajde na pivo. Sedí jí tvrdší muzika, třeba kapela Visací zámek. A je zadaná. „Přítel mě nepřemlouval, věděl, že mám svoji hlavu,“ usmívá se strážnice.

V čem se obě dívky shodují, je přístup k těm, kdo se v ulicích Brna proviní. „Když je ten člověk slušný a dokáže uznat, že se něčeho dopustil, vždy se dá rozumně domluvit. Určitě nesázíme nekompromisně pokuty jak na běžícím páse,“ dušuje se Petra.

Lichotky jen prší

Informace o tom, že uniformu městské policie oblékla sympatická dvojčata, už koluje i na sociálních sítích. „Klidně bych se od nich nechal zkontrolovat,“ napsal na Facebooku jeden z diskutujících. Také na ulici už se sestrám dostalo řady lichotek. „Už nám pár pánů řeklo, že nám to sluší, což potěší. A dokonce  došlo i na pozvání na rande. Jenže já jsem na rozdíl od Petry zadaná,“ směje se Nikola.

Video
Video se připravuje ...

Nikola Černěnková o projednávání přestupků i lichotkách Zdeněk Matyáš

Kdepak na nás s hantecem

Brno jim pozvolna přirostlo k srdci, naučily se i některá typická brněnská slovíčka. „Ale mluvit hantecem nebudu, to by nám mamka doma dala,“ přiznává Petra. Práce ji prý baví. „Jsem ráda venku, není to jednotvárné. A taky dáte řeč s lidmi, dozvíte se spoustu věcí i životních příběhů,“ pochvaluje si.

Na Vánoce se strážkyně pořádku potkají pouze na Boží hod. Nikola má vánoční službu, Petra pro změnu Silvestra. A co by si přály pod stromeček? „Nějaké vybavení do pronajatého bytu, který zrovna zařizuji,“ přemítá Petra. A Nikola? „Nic speciálního. Klid a pohodu.“ 

Video
Video se připravuje ...

Společně ve službě se obě sestry potkají jen při velkých akcích. Kolegové ovšem rázem nevědí, která z nich je Petra a která Nikola. Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
13 fotografií