Kressa působil v 70. a 80. letech jako fotoreportér Brněnského večerníku, jehož vydavatelem byl Městský výbor Komunistické strany v Brně. Jako takový měl přístup všude. Není na světě nikdo podobný, kdo by měl fotoarchiv desítek tisíc negativů z normalizačního města v Česku. Mnoho z těch fotek dříve vyjít ani nemohlo.

Negativy skladoval pod postelí

»Banánovky« s negativy, zamotanými ve špulkách, měl fotograf ještě nedávno seštosované pod postelí. „Když jsem nastoupil do důchodu, poslechl jsem hecování kamarádů, probral archiv a knížka je na světě,“ svěřil se Kressa.

Dosud nezveřejněné fotografie, které fotil pro sebe nad rámec své práce, zachycují všední život Brňanů a snad i absurdní krásu města v době politického temna. Vracejí se k typicky brněnské subkultuře, kterou František Kressa spoluvytvářel. Byl totiž i rockerem, zvučil třeba diskotéky a vymetal i alternativní kulturní dýchánky.

„Štatlaři, jak si opravdoví Brňáci sami říkali, utíkali z normalizační prázdnoty a nedostatku příležitostí do vlastního nepolitického světa. Ten byl plný recese a srandy,“ vzpomíná Kressa. Izolaci Brna a vlastně i celého Československa si pak rádi pepřili oživením vlastního jazyka – hantecu.

Unikátní svědectví doby

Kniha je neuvěřitelnou kronikou komunistické normalizační doby. Čtenáře provede výstavbou nových brněnských sídlišť, ale i likvidací staré zástavby. Lidé uvidí i pečlivou výzdobu ulic vyzývající k budování míru, s níž ostře kontrastují obrazy poničených fasád v historickém centru a všudypřítomný nepořádek.

„Prostor dostali ale třeba rozesmátí cvičenci poslední spartakiády, v kontrastu se zamračenými muži a ženami, stojícími v nekonečných frontách na cokoliv,“ přiblížil knihu historik Pavel Paleček. Cena sbírky fotek normalizačního Brna je podle něj nevyčíslitelná.

Nejlepší Kressovy snímky symbolicky od pátku 17. listopadu poprvé vystaví veřejně Atomový kryt 10-Z pod Špilberkem. Ten se totiž dobou totality pečlivě zabývá a mapuje ji. A Kressovu unikátní sbírku »fotek zpod postele« pak hned převezme Moravské zemské muzeum.

Fotogalerie
13 fotografií