Diagnózu jsem se dozvěděl koncem dubna 2004. Naštěstí už v srpnu pro mne měli vhodného dárce a začátkem listopadu jsem pak už byl doma. Pak už to bylo jen lepší a lepší. Oproti původním prognózám to šlo velmi dobře. Měl jsem zkrátka velké štěstí,“ přiznává dobrovolný hasič, který se pravidelně účastní závodů TFA (Toughest Firefighter Alive – Nejtvrdší hasič přežije).

Zápis do registru dárců kostní dřeně nyní na nich otevřeně propaguje. „Například na soutěži v Doubravici nad Svitavou jsme měli ve spolupráci s nemocnicí v Boskovicích dokonce odběrné místo, kde se na místě zapsalo 12 dárců,“ potěšilo Sedláka.

Tvrdý sport ho naučil překonávat nejtěžší překážky. Když ale uviděl děti na onkologickém oddělení Dětské nemocnice FN Brno, uvědomil si, že všechny běžné každodenní problémy života jsou proti tomu malichernost. Společně s dalšími hasiči se proto rozhodl uspořádat sbírku hraček a knížek, aby jim boj s nemocí co nejvíc usnadnil.

„Přivezli jsme tam dva nacpané pickupy a jedno osobní auto. Vrchní sestřička nám proto řekla, že to rozdají dětem po celé nemocnici, protože na jedno oddělení toho bylo opravdu moc,“ přiznal, že hasiči dar poněkud předimenzovali.

Na setkání s dětmi přitom nezapomene. „Přijaly nás zpočátku rozpačitě. Moc se jim ale nedivím, když najednou uviděly šest chlapů v uniformách. Pak ale uviděly, že neseme plné náruče hraček, a rychle pookřály. Bylo úžasné sledovat tu proměnu,“ popsal pocity Sedlák.

Více lidí v registru

Přestože chce ve sběru hraček pro nemocné děti pokračovat, prioritou pro něj zůstává přivést co nejvíce lidí k dárcovství. „Hodně lidí o zápisu do registru neví a někteří z toho mají strach. Mají obavu, že to bolí. Chci ale každému říci, že to nebolí, je to opravdu bez problémů. Je to jen větší odběr krve. Můžete tím ale zachránit život, pokud vám je 18 až 35 let,“ doplnil osobní zkušenost.

Jen z Velatic je v registru zapsáno hodně hasičů. „Jeden kolega už dokonce i daroval kostní dřeň. Máme facebookové stránky Moravská liga TFA. Pokud by se chtěl někdo k nám připojit nebo získat více informací, není problém. Rádi je poskytneme,“ slíbil dobrovolný hasič.

VIDEO: U leukémie je důležité zjistit ji co nejdříve, pak je totiž větší šance s ní bojovat. Brněnští lékaři patří v tomto směru mezi republikovou špičku.