Růženky Komosné, která své 97. narozeniny oslaví  21. října, je ve vesnici pořád plno. Oblíbená stařenka nechybí na žádné hodové tancovačce, v kostele, skvěle zpívá. Jako nejstarší člověk široko daleko je i živoucí kronikou Dolních Bojanovic a slováckého Podluží.

Z rukávu sype indonéské ostrovy

Vitalitu paní Ruženě by mohli závidět i lidé o dvě generace mladší. Fyzička i psychika fungují na výbornou. „Učili jsme se hodně zpaměti, už od slabikáře. To se pak člověku v životě hodí,“ šibalsky mrkne a zpaměti vysype z rukávu indonéské ostrovy: „Sumatra, Jáva, Celebes…“.

Z knížek a zemědělských kalendářů nabrala později i praktické znalosti. Už na měšťance v Hodoníně se naučila skvěle vařit. „Učitelky nám kladly na srdce, že si nevezmeme vrchnost, ale obyčejné chlapy, dělníky. A pro ně musí být na stole chutné, syté a hospodárné jídlo,“ vzpomněla.

Do svých 80 let měla proto v chlívku vždycky po ruce vlastní prase. „Bez pašíka jsem nemohla být. Celá rodina se pak olizovala nad jitrnicema, paštikou a tlačenkou,“ usmívá se. Zabíjačku dělávala s řezníkem sama.

S manželem se dali dohromady na hřbitově

Nejradši ale paní Růžena kuchtila paprikáš a patenty. „To měl zamilované můj Michal,“ usmívá se. Dohromady se prý dali na hřbitově! „Obhlídl si mě, když jsem zpívala v kostelním sboru u kříža. Pak jsme spolu šli do kina a už zůstali spolu,“ vzpomněla.

Paní Komosná hrála v kroužku ve vsi také divadlo. „Komunisti nám to pak ale zatrhli,“ posmutněla na moment. I proto jim kdysi ve volbách odvážně hodila do urny prázdný bílý lístek. Před deseti lety se ale na prkna vrátila a při srazu rodáků si zahrála ve speciálně napsané národopisné hře.

Nezastaví se ani na minutu

A recept na dlouhověkost? Činorodost a aktivita! „Furt su zapřahlá. Neodpočinu si ani minutu. Dvě tři hodiny denně šiju a přešívám, hlavně šohajkům kroje. Obstarávám domácnost. Zpívám v kostele. Tanec je samozřejmost, ten uměla vždycky každá ženská na Slovácku. Pořád je, zkrátka, co dělat. Ale nemyslete si, někdy si jen tak v klidu posedíme se štamprličkou slivovice nebo stopečkou bílého,“ usmívá se duchem mladá nejstarší tanečnice Česka.

Fotogalerie
8 fotografií