Proč jste se rozhodl spojit vaši osvětovou akci právě s během?
Pro běh jsem se rozhodl, protože se mu věnuji již od roku 2000. Závodím na středních a delších tratích. Dále rád cestuji a proto jsem to spojil s dobročinnou věcí.

Jak dlouhá byla vaše trasa, při níž jste upozorňoval na plýtvání potravinami?
Jednalo se v podstatě o dva běhy. První byl kolem republiky na téma plýtvání potravinami. Měřil přibližně 1000 kilometrů a končil v Brně. Druhý, který doplnil téma o záchranu životů a první pomoc, na Slovensko a do Maďarska měl asi 500 kilometrů.

Jakou vzdálenost jste naběhal denně a připojil se k vám někdo cestou?
Průměrně jsem dával kolem 16 km denně a většinou jsem absolvoval trasu sám. Jen v první etapě a pak u Pelhřimova se ke mně připojili další běžci.

S jakým ohlasem jste se přitom setkal?
Když se lidé dozvěděli můj důvod, tak mojí aktivitu přijímali poměrně pozitivně. Myšlenka se jim líbila.

Jak se dá podle vás nejúčinněji bojovat proti plýtvání potravinami v domácnostech?
Zamezit plýtvání v domácnostech lze díky plánování nákupů a přehledu o zásobách potravin. Dále rozumným využitím staršího jídla - zpracováním surovin na přípravu dalšího jídla.

Navrhujte, aby restaurace musely výrazně zlevnit jídlo nějakou dobu před zavírací dobou, aby se nemuselo vyhazovat?
Jednalo by se o malý zlomek jídel v restauracích a jídelnách, proto se nebojím toho, že by je to mohlo nějak výrazně postihnout.

Co říkáte na jídlo vyhazované obchodními řetězci?
Obchodní řetězce dosud vyhazují jídlo, které je stále poživatelné. Někdy jen díky tomu, že jeden kus z balení je vadný, jde vše k likvidaci. Od roku 2018 by měl začít platit zákon, který ukládá velkým prodejnám potravin povinnost neprodané zboží určené k vyhození darovat  potravinovým bankám nebo humanitárním organizacím. Snad to změní tuto situaci, aby se jídlo dostalo k potřebným.

Pro koho by se podle vás dalo zachráněné jídlo využít?
Zachráněné jídlo lze distribuovat sociálně slabým, zejména do azylových domů, bezdomovcům, matkám s dětmi, seniorům, do dětských domovů, ústavů sociální péče, nemocnic apod. Zbytkové jídlo horší kvality se dá případně využít ke krmení zvířat.

Jak plánujete pokračovat ve svých osvětových akcích a případně hodláte je opět spojit s během?
Nejdříve musím vyřešit práci - životní finanční příjem. Poté případně budu moci pokračovat v těchto akcích. Jako téma bych si rád zvolil bezdomovectví či náhradní rodinnou péči, které jsou poměrně významné v rámci společnosti.

VIDEO: Lidé mnohé potraviny vyhazují zbytečně, nasytily by přitom tisíce jiných obyvatel.

 

Video
Video se připravuje ...

Lidé mnohé potraviny vyhazují zbytečně, nasytily by přitom tisíce jiných obyvatel. Archiv Pavla Vodičky

Fotogalerie
8 fotografií