Váš tým tady zdolává v  písečné duny. Napohled se jedná o stejné auto, s jakým jezdí váš synovec v posledních několika letech. V čem je jiné?
Jedná se o úplně nové auto postavené speciálně na Dakar, které teprve začínáme testovat. Těch změn je tam opravdu hodně. Musíme proto zjistit, jak se auto osvědčí v terénu. Co je potřeba odladit a na co si dát pozor. Chceme na Dakar odjet co nejlépe připraveni.

Vašimi soupeři tam určitě opět budou ruské Kamazy, které vyhrávají rallye jako »na běžícím páse«. Je možné je porazit?
S předešlým vozem se Alešovi podařilo vyhrát na ruské Silk Way Rally, kde byly Kamazy v plné síle. Je ale pravdou, že to byl téměř zázrak. Uvidíme, jak se nám podaří vyladit nový vůz.

Dá se na Pánově simulovat prostředí, které vás čeká na Dakaru?
Zdejší podmínky jsou na možnosti tréninku ideální. Není to pro nás daleko a prostředí nabízí hodně variabilní možnosti terénu s množstvím písku. Jezdit do Afriky by bylo strašně moc drahé a tudíž nemyslitelné. Na to nemáme prostředky.

Můžete se tady připravit na všechny možné situace, jaké mohou na slavné rallye nastat?
Podklad je v jižní Americe velmi podobný. Jsou tam například i vyschlé řeky, kde za půl hodiny proteče asi metr vody. Co se nedá natrénovat, tak je teplota. Přestože tady bývají velká horka s africkou Saharou, nebo s tím, co nás čeká v jižní Americe, se to nedá vůbec srovnat. Samozřejmě tady nemáme ani takové množství písku.

Vy na Pánově nejste poprvé…
(se smíchem) To určitě ne. Na Pánov jezdím už dlouhé roky. Začínal jsem tady v době, než jsem jel na svůj první Dakar. Znám to tady proto velmi dobře a rád se sem vracím.

Kdo je Karel Loprais?

Šestkát vyhrál slavnou Rallye Paříž – Dakar v kategorii kamionů. Konkrétně v letech 1988, 1994, 1995, 1998, 1998 a 2001. Kromě toho byl ještě 4x druhý a jednou třetí. Nyní šéfuje Loprais teamu, který připravuje auta pro Aleše Lopraise, synovce Karla.

Video
Video se připravuje ...

Team Karla Lopraise testuje na hodonínském Pánově novou Tatru, se kterou pojede Aleš Loprais na letošním Dakaru. Hynek Zdeněk