„Rubrika je nazvaná Modrý život a její pojmenování odkazuje k aktivitám, jejichž plněním se jednotlivci přibližují ideálu slušného a poctivého člověka,“ vysvětlil mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

O Modrém životě se Foglar poprvé zmínil v roce 1934 v knize Přístav volá. Ve zvláštní tabulce skauti každý den modře vybarvují políčka u činností, které se jim od rána podařilo splnit. Úkoly se do značné míry vztahují ke správnému chování, patří sem například čestné jednání, slušná mluva, radostné prožitky a právě i dobré skutky.

 

„V den, kdy městská policie zaznamená dobrý skutek, zveřejní ho v této sekci a na stejné stránce se v kalendáři probarví políčko daného dne modře,“ osvětlil Ghanem. Podle něj se s dobrými skutky ze strany veřejnosti setkávají strážníci často.

„Záměr strážníků se nám líbí a těší nás, že rubrika zůstane trvalou připomínkou práce pana Jaroslava Foglara. Bezplatně jsme jim proto poskytli autorská práva k používání slovního spojení Modrý život,“ podotýká Tomáš Šídlo, předseda správní rady Skautské nadace Jaroslava Foglara. Právě tato nadace je držitelem spisovatelových autorských práv.

To, že Městská policie Brno vzdává hold právě skautingu a Foglarovi, není náhodné ani samoúčelné. „Foglarův odkaz je pro nás stále živý. Hodnoty, o něž se zasazoval, považujeme za neměnné. Ostatně právě strážníci jsou tady proto, aby pomáhali lidem,“ podotýká Luboš Oprchal, ředitel Městské policie Brno.

Symbolická je i modrá barva, která tabulku Modrého života propojuje s uniformami brněnských strážníků. Novou rubriku najdete ZDE

Fotogalerie
8 fotografií