„Byl to nejhorší okamžik mého života. Řeka Morava se tehdy vylila z koryta a jen v Milokošti (část Veselí nad Moravou – pozn. red.) spadlo asi čtyřicet domů,“ zavzpomínala na dobu před dvaceti lety Finferová.

V přízemním domku žila už od roku 1951, co se do Veselí nad Moravou přivdala ze sousedního Uherského Ostrohu. „Na velkou vodu jsme tady nebyli nikdo připravení. Zaplavila naši ulici, kde jí byl až metr. Lidé tady jezdili na loďkách,“ připomněla si tehdejší patálie.

Špinavá voda pronikla i do domku seniorky. „Bylo jí tolik, že se nedala ani otevřít skříň. Nic jsem z domu nemohla odnést. Jen to nejnutnější. Čtrnáct dnů jsem potom bydlela u syna ve Véskách, ale neměla jsem vůbec přehled, jak to vypadá s domem. Pak mi městský úřad ve Veselí zajistil bydlení na ubytovně v železárnách, kde jsem pak bydlela delší dobu. Už ale nevím, jak dlouhou,“ přiznala.

Po opadnutí vody čekal na stařenku šok. Na domě se objevily velké praskliny. „Když to viděl statik, vůbec mne nepustil do domu, protože by mne to mohlo zavalit. Přišla jsem tak nejen o dům, ale o vše, co v něm bylo. Vzápětí dům z bezpečnostních důvodů strhli,“ upřesnila.

Lidé a nejrůznější organizace ovšem stařenku nenechali ve štychu. „Pomohl Červený kříž, pojišťovna i město. Na stejném místě tak mám nový domek, který je ale postaven výš, aby nás už voda nezaskočila. Město navíc kolem Milokoště vybudovalo ochrannou hráz. Takže jsme snad v bezpečí,“ domnívá se Finferová.

Když nyní žena sleduje televizi a vidí tam zprávy o povodních, vždy v ní hrkne. „Ani si neumíte představit, jak jsem se tehdy naplakala. Když proto vidím podobné hrůzy v televizi, je mi těch lidí opravdu velmi líto. Vím, jak jim musí být, a nikomu na světě bych nic takového nepřála zažít,“ doplnila.

VIDEO: O tom, že velká voda může udeřit i nyní, přesvědčují záběry z Prahy v roce 2013, kdy hrozilo zatopení Holešovic a Karlína.

Video
Video se připravuje ...

Z toho mrazí: Rozlije se Vltava do Holešovic a Karlína? Jan Jedlička

Fotogalerie
18 fotografií