„Zúčastnil jsem se 4. Kombo ceremoniálu. Někdo mi říkal, že Kombo jed byl pro něj jeden z nejhorších zážitků v životě. Popravdě, mně se to celkem zalíbilo,“ napsal na Facebook přátelům i stovkám úplně cizích lidí, kteří už měsíce jeho boj se smrtelnou nemocí sledují.

„Průběh ceremoniálu je takový, že musíte vypít tři litry vody nejlépe do 30 minut, což mi dělá asi ten největší problém. Poté vám rozžhavenou větvičkou vypálí důlky do kůže a do ran nanesou jed. Ze začátku cítíte jen štípání. Po asi třech minutách přijde nával horka, motání hlavy, brnění končetin a silné pálení v žaludku. Jed stimuluje receptory v hlavě, takže vás nic nebolí a jistým úchylným způsobem si tu hrůzu užíváte,“ líčí Petr průběh.

Život v rukou šamana

Po takovém zásahu do organismu následuje zvracení, ale tělo se nastartuje. „Cítíte se fresh, plni energie, jste koncentrovanější a po dlouhé hodiny a někdy i dny, nemáte vůbec hlad,“ popisuje účinky. Kombo jed si dávají hlavně lovci před lovem, aby byly vytrvalejší a koncentrovanější. Když mají za sebou desítky takových rituálů, pyšní se jizvami po celém těle.

„Máte kérku jak největší grázl v okolí, ale zároveň se tím čistí celé tělo a duše,“ dodává Petr s nadhledem a dodává: „Čekají mě nejspíše tři další Komba společně s ayawaska (nápoj připravený z lijány – pozn. red.) a pak svůj život vložím do rukou místního doktora Chewstygyho, který pomocí svých sér léčí od rýmy po HIV.“

Jestli jsem pomohl, mělo to smysl

Petr si odletem do Peru plní i jedno ze dvou přání. „Chtěl bych se uzdravit a procestovat svět,“ napsal. Na podmínky u indiánů ale asi nebyl připravený ani on. S pohotovou ironií je popsal: „Naivní měšťák, který si myslel, že indiánské dětské tábory ho připraví na tvrdou džungli, těžce narazil. Zplesnivěly mi tři čtvrtiny věcí a zbytek je rozhryzaný od myší. Nicméně žiju a snažím se adaptovat vůči místním zvyklostem.“

Nadhled, se kterým Petr s Non-Hodgkinovým lymfomem bojuje, přitáhl k jeho Facebooku a blogu tisíce lidí i mnoho známých tváří. Bez obalu a hlavně s nadějí a vtipem, tu líčí svůj boj s rakovinou. Popisuje bolest, únavu, nechutenství, cykly chemoterapií i svůj sexuální život. „Možná to zní jako klišé, ale jestli moje zápisky pomohly alespoň jednomu člověku, mělo to a má to smysl,“ míní Petr Hübel.

Tělo nádor přijalo a nebojuje

Petrův nádor je agresivní a v progresu, tzn. imunitní systém ho přijal jako část těla a už s ním nebojuje. Lékaři mu nabídli dvě možnosti – ozařování a biologickou léčbu, která stojí měsíčně 300 tisíc a záleží na pojišťovně, jak dlouho ji bude platit. „Je opravdu malá šance, že mi ozařování pomůže, a byl by to doslova zázrak, dle slov mého onkologa,“ přiznal Petr mrazivou skutečnost.

Fotogalerie
9 fotografií