To, co je pro laika zdánlivě bezvýznamný střep pohřbený po staletí pod nánosem hlíny hluboko v zemi, je pro archeologa velká událost. Fragmenty sestavené do původní podoby nejsou jen předmětem denní potřeby středověkých Brňanů, napovídají mnohé také o jejich majiteli. Komu tedy pohár patřil? Neznámému brněnskému měšťanovi, který do něj naléval víno při výjimečných událostech.

„Charakter poháru odkazuje ke stolnímu nádobí s určitou reprezentativní či dekorativní funkcí. Přesnou analogii prozatím postrádáme. Svým charakterem blízké exempláře pochází z Prahy a Plzně, kde jsou datovány do 15. století, respektive do počátku století následujícího,“ popsala 19 centimetrů vysoký válcovitý pohár archeoložka Lenka Sedláčková a pokračovala: „Zdá se, že tyto poháry byly vyráběny pro speciální příležitosti a snad i přímo na objednávku, jak naznačuje jejich stylová podobnost, ale odlišnost v detailech, tedy výzdoba nebo počet a utváření uch.“

Majitel zkrátka chtěl mít reprezentativní nádobku, kterou se pochlubí hostům při oslavách či pijatykách. Pod okrajem a nade dnem nádoby je umístěn výzdobný pás ze svislé vlnovky. Tělo poháru je pokryto drobnými kolky ve tvaru erbu, které vytvářejí nepravidelný motiv vstřícných trojúhelníků. Povrch poháru je poslídovaný. Co se bohužel ze zdobeného poháru nenašlo, je pravoúhlé ucho.

I tak je nález raritou. Není divu, že brněnští archeologové z Archaie jej zařadili mezi 10 TOP nálezů při výzkumu z Veselé ulice. Vědí také, že majiteli se časem pohárek poškodil, a tak jej nahradil jiným. V zemi zůstaly střepy téměř pět století. Teď se vynořily zpět, aby se staly němým dokladem života středověkých Brňanů.

Video: Podívejte se, jak probíhá práce archeologů.

Fotogalerie
5 fotografií