»RAF: Místo narození Brno« – tuto knihu dostal od Archivu města Brna Emil Boček ke svým narozeninám. „Zaplňuje jedno velké bílé místo v naší odborné literatuře. Zachycuje celkem 110 lidí RAF, kteří pocházeli z dnešního Brna,“ popsal publikaci ředitel archivu Libor Blažek.

Na obálce knihy je zobrazen spitfire, jehož přibližně metrový model našel Boček i mezi dárky. „Ten, se kterým jsem létal já, měl ale čtyřlistou vrtuli, a ne dvoulistou,“ prokázal ihned generál svou výbornou paměť.

Video
Video se připravuje ...

Generál Emil Boček oslavil své 94. narozeniny v úterý 28. února v Komunitním centru pro válečné veterány v Brně. Popřát mu přišly desítky gratulantů. Hynek Zdeněk

Boček rád i v tomto věku jezdí na motorce. „Na dopravním inspektorátu mi už nechtěli vydat řidičský průkaz, musel jsem proto na oční oddělení, kde mi potvrdili, že mám zrak v pořádku. Řidičák jsem proto nakonec dostal,“ pobavil přítomné svou láskou k motorům.

Před Němci utekl v 17 letech

Emil Boček utekl před Němci v necelých 17 letech tzv. balkánskou cestou, až se dostal do Anglie. Tam nejprve sloužil jako letecký mechanik u 312. perutě, aby si dodělal kurz pilota a začal bojovat s Němci u 310. stíhací perutě. Na svém kontě měl 26 operačních letů, při nichž nalétal 73 hodin.

Je držitelem mnoha československých a britských vyznamenání. Od prezidenta Václava Klause obdržel v roce 2010 Řád bílého lva, v prosinci po něm byla v Brně pojmenována jedna z nových tramvají a v lednu letošního roku dostal Cenu města Brna.

Fotogalerie
18 fotografií