Radek nasbíral za poslední roky tolik trofejí, že by na ně doma potřeboval sólo pokoj. „Na učilišti mě do kulturistiky zbláznil kamarád. Šli jsme se zeptat do jednoho oddílu, jestli nás vezmou. Přišlo jedenáct adeptů, vzali tři včetně mě,“ vzpomíná Málek. 

Kdepak na pivo. Posilovna, kolo, běžky, hory

Klasické kulturistice, o které se vedou po desetiletí debaty, zda je čistým sportem, dal nakonec vale. V roce 2009 se dal na naturální kulturistiku. „Je bez podpůrných prostředků. No fakt, bobule nezobeme,“ ubezpečuje šampion z Brna.

Radka Málka kolegové z práce jen těžko dostanou do hospody na pivo. Raději si jde zacvičit, sedne na kolo, v zimě nasadí běžky. Miluje vysokohorskou turistiku, oblíbil si mimo jiné Dolomity. Posilovat může i na stanici v Líšni. „Dokonce už jsem některé kolegy zlákal do zdejší posilovny. Fyzička je u hasičů důležitá,“ říká.

Těžká bitva s váhou

Před závody se jeho hmotnost pohybuje kolem 93 kilogramů, pak následuje fáze shazování. Na soutěž odjíždí s váhou někde kolem 78 kilogramů. Co musel Radek pro úspěch kromě pilování sestavy podstoupit? „Nejprve rvete do těla bílkoviny, těsně před soutěží pouštíte do svalů jen cukry. A vysušujete, příděl je 2 deci vody na den. Jídlo? Maximálně rýžové chlebíčky,“ popsal závěrečné rýsování svalů hasič-šampion.

První zásah u hasičů – výbuch plynu

Takřka čtvrtstoletí je Radek Málek věrný také hasičské uniformě. Léta sloužil na Lidické ulici, teď přesídlil do Líšně. Jeho pracovní zařazení je technik-strojník, při výjezdech řídí zásahový automobil. Hlavou se mu promítají za ta léta desítky zásahů. „Ten vůbec první, sotva jsem nastoupil, nebyl příjemný. Výbuch plynu, mrtví lidé, těla na uhel. Ale při téhle práci nesmíte ztratit hlavu, být koncentrovaný, je to týmová souhra. Sám nic nedokážete,“ tvrdí Radek Málek.

Hledání nových talentů

V naturální kulturistice dosáhl tenhle zocelený chlapík řadu úspěchů, soutěžil i za oceánem, Oporu pro celoživotní sport má v manželce Darině, palce drží kolegové z hasičského sboru. Po zlatu na Evropě ale přemýšlí o pauze. Vyzkoušet si chce mimo jiné roli rozhodčího. A hodlá pomáhat začínajícím talentům. „Ještě letos plánujeme nábor mládeže SK Hsport. Klidně ať se na mě obracejí, bereme zájemce od 14 let, samozřejmě se souhlasem rodičů,“ vzkazuje Radek Málek.

Kdo si myslí, že po návratu ze Slovenska čekají brněnského šampiona dny plné oslav, je na omylu. Už v úterý jde do práce – a bude to čtyřiadvacetihodinová šichta!

Fotogalerie
11 fotografií