Nicole získala šperkařskou praxi v mnichovském zlatnictví, pak zamířila na volnou nohu. Věnuje se uměleckému šperku, malbě, grafice, konceptuálnímu umění. V posledních letech ale zcela změnila své zaměření. Svou pozornost totiž upřela na recyklovaný materiál. Ano, učarovaly jí plasty! „Už v mládí jsem pořád něco sbírala a shromažďovala. Tahle vášeň mě nikdy neopustila,“ řekla Blesku.

Nicole Taubinger najdete v montérkách u kontejnerů, jak přehrabává vyhozené věci. Bedlivě prochází neužitečné „poklady“ v ekologických dvorech. Nebo se svým chorvatským přítelem Iwanem Seikem pozorně probírají, co vyplavilo moře. To, co ji v odpadu zaujme, dále zpracovává. A výsledek stojí vždy za to.

Zapomeňte na zlato. Na krk patří odkapávač

Zapomeňte na zlato, stříbro, drahé kameny. Nicole vytváří unikátní ozdoby z umělých hmot, fólií nebo hliníkových pásků. To, co je pro nás pomačkaným plastem na skládce, se pod rukama Nicole mění v umění. Boří zažité představy, že šperk rovná se drahé kovy.

„Některé reakce jsou ve smyslu, že je to ulítlé, neobvyklé, šokující. Ale kdo mě zná, ví, že mám svou hlavu. A navíc – umění není jenom o tom, dělat to, co každý očekává,“ vede si svou Nicole Taubinger.

Není pro ni problém vzít obyčejný odkapávač na nádobí, připojit jej k řetízku a zavěsit modelce na krk. Nebo odřízne dno plastové lahve a ozdoba s názvem Sedmikráska je na světě.

Úlet? Pro Nicole Taubinger neexistuje nic, co by se nemohlo stát uměleckým předmětem. „Bořím zažité představy o tom, z čeho má šperk být a jak má vypadat. Lidé by se neměli bát popustit uzdu fantazie,“ tvrdí svérázná šperkařka a designérka.

Fotogalerie
11 fotografií