Robotické přístroje pomalu, ale jistě přebírají domácí práce a šetří tak naši námahu a čas. K robotickým sekačkám, bazénovým i interiérovým vysavačům, mopům či umývačům oken přibyl v posledních letech i robot na čištění grilu. Podobně jako jeho kolegové na sekání, čištění či zametání a vytírání je chytrý a samostatný. Bez vaší pomoci zajistí čistý gril pro další, zdravé grilování.

Tento vynález byl původně vyvinut technology ve Spojených státech pro rychlé čištění ještě teplého roštu mezi grilováním jednotlivých porcí jídla, aby se odstranily zbytky a nezdravé napáleniny. Robot vydrží teplotu až 95 °C, zvládne tak vyčistit i ještě horký rošt – než sklidíte po večírku, gril bude čistý.

STISKNETE A JEDE

Robot využívá při svém čištění počítačový algoritmus s inteligentním procesorem, který řídí tři nezávislé rotační kartáče. Vaši pomoc či dohled přitom nepotřebuje. V podstatě se jedním tlačítkem určí délka programu a o vše ostatní se robot automaticky postará sám. I jeho je nicméně nutné po vykonání úkolu, po kterém se sám vypne, vyčistit. Ale není to nic náročného. Kartáče se dají lehce vycvaknout a lze je umýt v myčce nádobí.

KVALITNÍ BATERIE

Jako u jiných robotických pomocníků je i u tohoto robota zásadní baterie, jíž je vybaven. Robotický čistič grilů disponuje kvalitní Li-Ion baterií o dostatečné kapacitě. Díky ní vydrží po nabití pracovat minimálně 90 minut a také – robota stačí na konci grilovací sezóny nabít a uložit, aniž by došlo k znehodnocení.

Proč čistit?

Čištění grilu je alfou a omegou úspěšného a zdravého grilování. Nikomu nejspíš nebude chutnat steak, pokud jej sundáte s černého grilovacího roštu obaleného napečenými zbytky. A ztuhlý tuk na roštu, pokud se opětovně zahřeje a začne odkapávat např. na rozpálené uhlí, je zdrojem karcinogenních zplodin. Proto je třeba gril čistit po nebo před každým použitím.