Zima je pro vaše auto bezpochyby nejnáročnější období. Je tedy důležité se dobře připravit jednak před ní, ale neméně důležitá je důkladná revize po ní. Na jaře i v létě totiž vyrážíme více na dovolené a výlety. Jak tedy auto na jaro dobře připravit? Samozřejmě jako první z možností se nabízí odvézt ho do servisu a nechat kompletně zkontrolovat odborníky. Myslete ale na to, že to zabere nějaký čas – a budete muset sáhnout do peněženky. Spoustu věcí si určitě zvládnete zkontrolovat i sami, takže jdeme na to!

Přezujte na letní pneumatiky


Legislativa říká, že první den, kdy můžete na „letňáky“ přezout bez obav z pokuty, je 1. dubna. Ale i když se totiž konec března může zdát teplý, z ničeho nic se může ještě objevit poslední sněhová nadílka. Dalším ukazatelem pro výměnu pneu je teplota 7 °C. Při nižších teplotách tak letní gumy tvrdnou, nemají dobrou přilnavost a tím se prodlužuje brzdná dráha a zhoršuje se ovládání v zatáčkách. Přezutí se tedy vyplatí příliš neuspěchat!

Prověřte, popř. vyměňte gumičky u stěračů

Možná se vám to zdá jako banalita, ale ruku na srdce – dbali jste v zimě, aby na stěračích nezbyla žádná námraza? Právě ta může gumičky poškodit, a snížit tak jejich účinnost. A není nic nepříjemnějšího, než když v dešti nemůžete pořádně setřít okno (samozřejmě i to zadní), což nakonec může vést k ohrožení bezpečnosti.

Zkontrolujte karoserii

Karoserie není jen pro krásu, ale slouží také proti korozi. Proto je důležité zkontrolovat, zda někde není poškozena například od posypkového štěrku. Menší oděrky se dají rozleštit speciálními prostředky. Pokud ale narazíte na větší poškození, doporučujeme vyrazit do servisu

Čelní okno prohlédněte jakbysmet

Kamínky v zimě létají všude a takřka nejvíc se s nimi pere čelní sklo. Nezapomeňte se tedy podívat, zda někde nedošlo k mikropoškození, které by se mohlo dále rozšířit. Pokud nějaké objevíte, s nejvyšší pravděpodobností se okno v průběhu bude muset vyměnit. Kontaktujte pojišťovnu a domluvte se s ní na dalším postupu.

Vyměňte provozní kapaliny

Na mysli máme především letní směs do ostřikovačů. Ta má jiné složení než ta zimní a je koncipována především na letní typ znečištění – pyl, hmyz a další částice.

Připravte klimatizaci

Vyčištění klimatizace můžete zahrnout do úkonu v servisu nebo k němu můžete využít speciálních sprejů. Tak jako tak očistu určitě doporučujeme udělat. Přes zimu se totiž mohou v klimatizaci tvořit plísně, které mohou jednak ovlivnit ovzduší při zapnutí a jednak zvýší spotřebu vozidla. „Některé servisy nabízí v jarním období také speciální akce na péči o klimatizaci za zvýhodněných podmínek. Z vlastní zkušenosti víme, že zákazníci tuto službu oceňují, nabízíme to již pravidelně každý rok,“ radí Jitka Kořánová z Toyoty.

Dejte špíně sbohem

Před tím, než přistoupíte k tomuto bodu, je důležité se rozhodnout: buď se na auto vrhnete s kýblem vody a saponátem, nebo vyrazíte do myčky. Za nás je nejlepší variantou ruční myčka, u které je výhoda, že zvládnete daleko lépe umýt i podvozek. Poté navíc můžete využít i vzduchovou hadici.

Vyčistěte i interiér

Když už čistit, tak pořádně – i u vnitřku vozu to má smysl. Vystupováním a nastupováním v zimě si totiž do auta nataháte sníh. Ten sice poté roztaje, ale drobné částice nepříznivě působí na podlahu. Takže vyluxovat, vyklepat prach a ideálně nastříkat potřebnou ochranou na čalounění. A nevynechejte ani kufr.

Nechte mrknout profesionály na podvozek

Předpokládáme, že doma nemáte zvedák nebo autodílnu. Zkontrolovat podvozek před jarem je ale prakticky nutnost. Nejčastěji totiž dostávají zabrat kosti stabilizátorů, uložení ramen náprav, pružiny, tlumiče, prachovky, manžety, hadičky, závěsy, silentbloky atd. Na ty je zkrátka lepší nechat kouknout odborníky v autoservisu.

V servisu nechte otestovat také brzdy

Brzdy jsou základem bezpečnosti. V servisu proto nechte otestovat i to, zda nejsou poškozené brzdové destičky a zda reagují správně. Spolu s tím samozřejmě souvisí i výměna brzdové kapaliny, kterou vám po dohodě odborníci rovnou vymění.

TIP:

Vyplatí se myslet i na baterii a pohonné hmoty (benzín) – zejména v případě, pokud jste auto přes zimu šetřili a nejezdili s ním. Baterii vám zkontrolují v servisu a na vodu usazenou v nádrži můžete použít velfobin, který je dostupný na každé čerpací stanici.