Cupcake: Sladké potěšení udělá z každého dne svátek
-
Jsou prostě neodolatelné...
Vypadají jako umělecká díla a ještě lépe chutnají. Cupcaky, jednotlivě pečené dortíky zdobené lahodným krémem, ve kterých byla kdysi tajnou přísadou voňavá růžová voda, teď zažívají neskutečnou popularitu. Proč? Dělají radost.
- 1.
Cupcaky se pečou už po staletí
Cupcaky přitom nejsou žádnou novinkou, pečou se už po staletí. Kdo je opravdu vymyslel, se už nikdy nedozvíme, existují totiž dvě teorie o jejich vzniku. Obě se váží k jejich anglickému názvu, ke slovům, ze kterých se skládá. Cup jako hrníček a cake jako dort. První varianta tvrdí, že se jmenují podle dávkování přísad v hrníčku. V USA se totiž hrnek používá jako jednotka. Druhá možnost zase říká, že jsou pojmenovány podle toho, že se ve Velké Británii pekly právě v čajových hrníčcích nebo jílových formičkách.
- 2.
Perníkové cupcakes
...Autor: archivNa cupcakes:
● 200 g polohrubé mouky
● 150 g moučkového cukru
● 10 g prášku do pečiva
● ½ lžičky perníkového koření
● ¼ lžičky skořice
● 10 g kvalitního kakaa
● 1 vejce
● 1 dcl mléka
● 0,5 dcl oleje
● 2 lžíce švestkových povidel Hamé
Na krém:
● 200 g másla
● 100 g slaného karamelu
Na ozdobu:
● slaný karamel
● rum
Postup:1. V misce smícháme polohrubou mouku, cukr, prášek do pečiva, perníkové koření, skořici a kakao.
2. Nakonec přidáme vejce, mléko, olej, švestková povidla a promícháme.
3. Těstem plníme papírové košíčky na muffiny.
4. Pečeme na 170 stupňů 20–25 minut.
5. V robotu si ušleháme povolené máslo se slaným karamelem a vzniklým krémem zdobíme cupcakes pomocí sáčku se zdobičkou.
6. V misce si smícháme slaný karamel s troškou rumu a krém na cupcakes zlehka polijeme.
- 3.
Čokoládové cupcakes
...Autor: archivNa cupcakes:
● 145 g hladké mouky
● 40 g kvalitního kakaa
● ½ prášku do pečiva (6 g)
● ¼ lžičky jedlé sody
● Větší špetka soli
● 130 g třtinového cukru
● 1 vejce
● 50 g rozpuštěného másla
● 120 ml smetany ke šlehání
● 50 g hořké čokolády
Na krém:
● 200 g mascarpone
● 100 ml smetany ke šlehání 33%
● 2 lžíce moučkového cukru
● Několik kapek vanilkového extraktu
Na ozdobu:
● Extra Jam Hamé višeň
● Čokoládové hobliny
Postup:
1. V misce smícháme mouku, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu, špetku soli a prosejeme.
2. V druhé misce si promícháme cukr, rozpuštěné máslo, smetanu ke šlehání a vejce.
3. Obě směsi důkladně promícháme a nakonec přisypeme nasekanou hořkou čokoládu.
4. Do plechové formy na cupcakes dáme papírové košíčky a naplníme těstem (cca 12 kusů).
5. Pečeme na 180 stupňů cca 20 minut. Cupcakes necháme vychladnout.
6. Mezitím si v robotu vyšleháme mascarpone se šlehačkou, cukrem a vanilkovým extraktem. Šleháme tak dlouho, dokud nám krém nezačne tuhnout.
7. Krém přendáme do sáčku se zdobičkou a zdobíme cupcakes.
8. Nakonec každý cupcake ozdobíme lžičkou džemu a posypeme čokoládovými hoblinami.
Recepty na cupcaky jsou z dílny Romany Böhmové. Další výborné tipy najdete na receptyschuti.cz.