23. září 2018
Svátek slaví Berta, zítra Jaromír

Cupcake: Sladké potěšení udělá z každého dne svátek

/
  • Jsou prostě neodolatelné...
    Jsou prostě neodolatelné... (archiv)
    8. března 2018 ● 13:02
     

    Vypadají jako umělecká díla a ještě lépe chutnají. Cupcaky, jednotlivě pečené dortíky zdobené lahodným krémem, ve kterých byla kdysi tajnou přísadou voňavá růžová voda, teď zažívají neskutečnou popularitu. Proč? Dělají radost.

  • 1.

    Cupcaky se pečou už po staletí

    Cupcaky přitom nejsou žádnou novinkou, pečou se už po staletí. Kdo je opravdu vymyslel, se už nikdy nedozvíme, existují totiž dvě teorie o jejich vzniku. Obě se váží k jejich anglickému názvu, ke slovům, ze kterých se skládá. Cup jako hrníček a cake jako dort. První varianta tvrdí, že se jmenují podle dávkování přísad v hrníčku. V USA se totiž hrnek používá jako jednotka. Druhá možnost zase říká, že jsou pojmenovány podle toho, že se ve Velké Británii pekly právě v čajových hrníčcích nebo jílových formičkách.

  • 2.

    Perníkové cupcakes

    ...

     

    Na cupcakes:

    ● 200 g polohrubé mouky

    ● 150 g moučkového cukru

    ● 10 g prášku do pečiva

    ● ½ lžičky perníkového koření

    ● ¼ lžičky skořice

    ● 10 g kvalitního kakaa

    ● 1 vejce

    ● 1 dcl mléka

    ● 0,5 dcl oleje

    ● 2 lžíce švestkových povidel Hamé

     

    Na krém:

    ● 200 g másla

    ● 100 g slaného karamelu

     

    Na ozdobu:

    ● slaný karamel

    ● rum


     Postup:

    1. V misce smícháme polohrubou mouku, cukr, prášek do pečiva, perníkové koření, skořici a kakao.

    2. Nakonec přidáme vejce, mléko, olej, švestková povidla a promícháme.

    3. Těstem plníme papírové košíčky na muffiny.

    4. Pečeme na 170 stupňů 20–25 minut.

    5. V robotu si ušleháme povolené máslo se slaným karamelem a vzniklým krémem zdobíme cupcakes pomocí sáčku se zdobičkou.

    6. V misce si smícháme slaný karamel s troškou rumu a krém na cupcakes zlehka polijeme.

     

  • 3.

    Čokoládové cupcakes

    ...

    Na cupcakes:

    ●  145 g hladké mouky

    ● 40 g kvalitního kakaa

    ● ½ prášku do pečiva (6 g)

    ● ¼ lžičky jedlé sody

    ● Větší špetka soli

    ● 130 g třtinového cukru

    ● 1 vejce

    ● 50 g rozpuštěného másla

    ● 120 ml smetany ke šlehání

    ● 50 g hořké čokolády

     

    Na krém:

    ● 200 g mascarpone

    ● 100 ml smetany ke šlehání 33%

    ● 2 lžíce moučkového cukru

    ● Několik kapek vanilkového extraktu

     

    Na ozdobu:

    ● Extra Jam Hamé višeň

    ● Čokoládové hobliny

     Postup:

    1. V misce smícháme mouku, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu, špetku soli a prosejeme.

    2. V druhé misce si promícháme cukr, rozpuštěné máslo, smetanu ke šlehání a vejce.

    3. Obě směsi důkladně promícháme a nakonec přisypeme nasekanou hořkou čokoládu.

    4. Do plechové formy na cupcakes dáme papírové košíčky a naplníme těstem (cca 12 kusů).

    5. Pečeme na 180 stupňů cca 20 minut. Cupcakes necháme vychladnout.

    6. Mezitím si v robotu vyšleháme mascarpone se šlehačkou, cukrem a vanilkovým extraktem. Šleháme tak dlouho, dokud nám krém nezačne tuhnout.

    7. Krém přendáme do sáčku se zdobičkou a zdobíme cupcakes.

    8. Nakonec každý cupcake ozdobíme lžičkou džemu a posypeme čokoládovými hoblinami.

    Recepty na  cupcaky jsou z dílny Romany Böhmové. Další výborné tipy najdete na receptyschuti.cz.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy