Dvouhodinovou smršť otázek a odpovědí absolvovaly včera lékařské špičky v oblasti onkologie. Lékaři empaticky a trpělivě naslouchali dotazům čtenářů, kteří využili svou možnost v unikátním projektu Odborníci na telefonu a dodávali jim odvahu v boji se zákeřnou nemocí nebo třeba jen v rozhodnutí navštívit odborníka.

Otázky na možnou impotenci po operaci rakoviny prostaty nebo obavy z rekonstrukce odejmutého prsu se našim čtenářům zjevně lépe pokládali z anonymního bezpečí domova. I z toho důvodu projekt Blesku vznikl. Stud může být v mnoha směrech hlavním důvodem potíží. A v oblasti rakoviny to platí dvojnásob...

Rakovina kůže

Profesor MUDr. Petr Arenberger

Proč přibývá tolik pacientů s rakovinou kůže?
Lidé víc cestují za sluníčkem do Středomoří, Afriky, Tichomoří a Asie a i to hraje roli při zvyšování počtu nových případů kožní rakoviny. Jeden z podstatných faktorů je také trend ztenčování ozonové vrstvy nad naším územím.

Kdy je šance rakovinu kůže přežít?
Když je nádor malý, je šance na přežití prakticky stoprocentní. Pokud přijdete pozdě, třeba ve fázi metastáz, je šance na přežití už jen čtyřicetiprocentní.

Jak se pozná rakovina kůže?
Nebezpečná znaménka hledejte podle mezinárodního pravidla ABCDE (viz tabulka). Jinými slovy řečeno nebezpečné může být takové pigmentové znaménko, které začne měnit svoji barvu nebo tvar, svědí nebo krvácí. Věnujte pozornost i každému novému útvaru na kůži, které se rychle mění.

Co je melanom?
Melanom je nejméně častý, ale nejnebezpečnější kožní nádor. Každoročně onemocní zhoubnými kožními nádory u nás 25 tisíc lidí a z toho je asi 10 % melanomů. Kromě kůže může vzácně postihnout i oko, sliznici trávicího a močového systému.

Mám po těle znaménka, která mají lehce »rozpité« okraje. Znaménka nesvědí ani nemění tvar nebo barvu. Je vhodné je odstranit?
Prvním krokem je vyšetření u kožního lékaře, který má ruční nebo digitální dermatoskop. Znaménka vyšetří a je schopen je v pravidelných, obvykle ročních intervalech kontrolovat. Pokud se nemění, tak se neodstraňují. Operujeme pouze útvary, které vykazují aktivitu nebo jsou na první pohled nebezpečné.

Mám na obličeji nádor, který se prý jmenuje dlaždicový. Bude mi odoperován. Co to je a je nebezpečný?
Dlaždicobuněčný karcinom kůže, kterému také říkáme spinaliom, je zhoubným nádorem. Není tak nebezpečný a záludný jako melanom, ale také má schopnost metastazovat, především do mízních uzlin.

Máme v rodině rakovinu kůže. Jak moc je dědičná a jaká je nejlepší prevence?
Zvýšené riziko rakoviny kůže u příbuzných pacientů s již vzniklou rakovinou kůže existuje. Prevencí je především ochrana před UV zářením a pravidelné kontroly u kožního lékaře, který podle stavu kůže určí jejich frekvenci.

Odpovědi dalších odborníků na otázky kolem rakoviny si můžete přečíst v tištěném středečním Blesku!