Svatý Martin klepe na dveře: Jak poznat dobré svatomartinské víno?
-
Svátek svatého Martina 11. 11. je svátkem vinařů. K typické propečené husičce patří přípitek mladým svatomartinským vínem. Jaká vína se mohou honosit tímto přívlastkem? Podle čeho je vybírat? A jaké víno byste si neměli nechat ujít? Přečtěte si rady vinařů!
- 1.
Vinaři: Letošní ročník se povedl!
Přestože letošní počasí vínu nepřálo, Svatomartinského se drželo štěstí. Na odrůdách určených pro jeho výrobu se nepodepsaly ani jarní mrazy, ani letní sucho. „Svatomartinskému se většina pohrom až nečekaně vyhnula. Vína tak bude dost a také jeho kvalita bude dobrá,“ slibuje ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.
S tím souhlasí i Ondřej Beránek, prezident Vinařské unie. „I přes výkyvy počasí a náročnou sklizeň, kterou komplikovaly deště, se čeští milovníci vína mohou těšit na dobré svatomartinské a kvalitní ročník 2017,“ říká. A nouze o Svatomartinské nebude. Vinaři na trh dodají něco přes 2 196 000 lahví. Přiťuknout si s ním můžete v sobotu 11. 11. v 11 hodin a 11 minut.
Chcete si na Svatomartinském víně opravdu pochutnat? Pak se držte následujících rad známého vinaře Stanislava Hrabala z Velkých Bílovic.
VIDEO: V italských Dolomitech nechávají víno dozrávat pod vodní hladinou.
- 2.
Hledejte Martina na koni
Vína, která se prodávají pod označením Svatomartinské, mají na přední etiketě obrázek sv. Martina na koni. Tuhle etiketu nesmí používat každý vinař. Dostanou ji jen vína, která splní náročná kritéria a schválí je odborná komise.
- 3.
Po sladkém nepátrejte
Svatomartinské není nic pro milovníky těžkých a sladkých vín. Je totiž, ať jde o jakoukoli odrůdu, vždy suché. Letos bude nejvíc bílého (Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský), kterých bude na trhu asi 42 %. Následovat budou růžová vína (Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe) s 30 % a pak 28 % červených (Modrý Portugal a Svatovavřinecké).
- 4.
Husa chce červené
Těšíte se na svatomartinskou husu? Pak si k ní určitě dejte červené nebo růžové víno. „Bílé je moudré popíjet samotné, to pro ten pravý zážitek z chuti a vůně mladého vína,“ zdůrazňuje vinař.
- 5.
Pijte až do Silvestra
Svatomartinské se začíná pít 11. 11., od 11 hodin 11 minut. Letos tento čas připadá na svatého Martina na sobotu, takže připít si může téměř každý. Skvěle chutná ale i později. „Doporučuji popíjet Svatomartinské nejlépe do konce roku, v tomto období je dokonce chuťově lepší, než to konzumované v listopadu,“ radí vinař.
- 6.
Vyfoťte si láhev
Zachutnalo vám některé Svatomartinské? Usnadněte si výběr v příštím roce. Oblíbené víno si vyfoťte nebo zapište, ať jdete příští rok »na jistotu«.
VIDEO: Jak otevřít láhev vína botou?
VideoVideo se připravuje ...JAK OTEVŘÍT LÁHEV VÍNA POMOCÍ BOTY? FACEBOOK.COM
- 7.
Tip sommeliéra: Zkuste růžové
A jaké letošní Svatomartinské byste měli určitě ochutnat? „Letos mohu jednoznačně doporučit růžová vína, která mají krásnou ovocnou aromatiku,“ radí Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra. Podle něj se určitě nespletete s odrůdou Zweigeltrebe. Z bílých vín pak doporučuje Muškát moravský a z červených Modrý Portugal.
- 8.
Víno »proklepne« komise
Vína českých a moravských vinařů, která se chtějí chlubit označením Svatomartinská, musí schválit odborná komise. Označení Svatomartinské přitom nepřiklepne každému přihlášenému vínu. Nárok na etiketu má jen víno, které splní náročné nároky na kvalitu, barvu, vůni a chuť. Kromě etikety musí být lahve označeny i společnými záklopkami nebo šroubovými uzávěry se značkou »Svatomartinské«.
Značka Svatomartinské byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond, který ji dále nabízí zdarma všem vinařům registrovaným v České republice a splňujícím všechna náročná kritéria.
VIDEO: Pálava z výšky: Užijte si famózní pohled na moravské vinice.
VideoVideo se připravuje ...Pálava z výšky: Užijte si famózní pohled na moravské vinice David Malik, Matěj Šrám
- 9.
Svatomartinské pil i Josef II.
Tradice Svatomartinského vína sahá až na dvůr císaře Josefa II. Již tehdy bylo zvykem připíjet si na den sv. Martina poprvé novým vínem. V tento den totiž vinařům, kteří hospodařili u větších sedláků, končila služba. Její pokračování se na další rok dojednávalo při skleničce prvního vína z podzimní sklizně a nad hutnými pokrmy z pečené husy a koláči. Svatomartinské oslavy jako čas dobrého jídla a pití přetrvaly až do současnosti.
VIDEO: Moraváci začali vyrábět víno jako ve starověku: Oranžové kvevri má až 15 procent alkoholu.
VideoVideo se připravuje ...Moraváci začali vyrábět víno jako ve starověku: Oranžové kvevri má až 15 procent alkoholu Jiří Nováček