Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Horká linka Blesku: Čtenářům radili odborníci na finance, dluhy i alimenty

/
  • Horkou linku zvedali odborníci na finance, dluhy i alimenty.
    8. listopadu 2017 ● 06:40

    Jak získat dlužné alimenty, jak správně sepsat závěť, jak vyklouznout z dluhové pasti, jak vysoudit náhradu škody. Těmito dotazy včera nejčastěji »bombardovali« volající odborníky na horké lince Blesku. Všech šest telefonních linek bylo neustále v pohotovosti. Obrovský ohlas včera u čtenářů Blesku vzbudilo téma PENĚZ. Šanci probrat s odborníky nejasnosti a záludnosti stavebního spoření, výživného, penzijního spoření, náhrady škod, dluhů, závěti či dědictví využila více než stovka volajících. A někteří probírali své problémy skutečně do detailu. Vždyť kdy se jim znovu naskytne šance, že na druhé straně telefonního sluchátka bude poslouchat a radit například prezident Asociace penzijních společností nebo prezident Notářské komory?
    NEJvíc dotazů měla odbornice na problematiku alimentů a Prezident notářské komory. Dušičkový listopad přiměl řadu lidí, aby se informovali o sepsání své závěti a poradili ohledně dědictví. Na NEJzáludnější dotazy musel odpovídat právník Petr Novák ohledně náhrad škody. A NEJpřekvapivější byly dotazy neplatičů alimentů, kteří by se rádi své povinnosti vyhnuli. Neskutečný zájem i probírané dotazy občas zaskočily i samotné odborníky. Blesk proto vybral nejzajímavější nebo nejtypičtější dotazy, které můžou zajímat i další čtenáře.

  • 1.

    Pane notáři, co bude, až tu nebudu?

    Kolik stojí nechat si u notáře napsat předmanželskou smlouvu? Záleží na hodnotě majetku, který vlastním?
    „Odměna notáře za sepsání předmanželské smlouvy včetně DPH je cca 4 400 Kč a není závislá na hodnotě majetku (neupravují se v ní majetkové poměry, které nastaly ještě před uzavřením manželství, ale až ty budoucí). Uvedená cena obsahuje i poplatek za zápis smlouvy do seznamu těchto smluv, který manžele zejména chrání proti postupu exekutorů vymáhajících případné dluhy druhého z manželů.“

    Uvažuji o sepsání závěti. Kolik mě to bude stát?
    „Za sepsání závěti je jednotná cena. Je úplně jedno, zda dědicům odkazujete ojetý automobil, nebo třeba činžovní dům. Závěť vám kterýkoliv notář sepíše za 2 200 Kč (pouze v případě hodně komplikované závěti může být tato částka až o 1 500 Kč vyšší).“

    Chystám se pořídit si svůj vlastní byt, ale spolupráce s realitkou se trochu bojím. Může mi notář v tomto pomoci, abych se nedostala do situace, kdy nebudu mít ani peníze, ani byt?
    „V zájmu notáře je, aby transakce koupě nemovitosti proběhla bez problémů, podle platné legislativy. Může vám nabídnout úschovu peněz, sepsání kupní smlouvy a vyřízení převodu na katastrálním úřadu. Úschova funguje na velmi jednoduchém, ale spolehlivém principu. Vy jako kupující částku za nemovitost nepošlete na účet realitní kanceláře, ale dáte ji do notářské úschovy. Teprve když budete jako vlastník zapsána v katastru, notář vydá peníze z úschovy prodávajícímu. Když z koupě sejde, peníze poputují zpět na váš účet.“

    Začátkem léta mi zemřela teta, která byla svobodná a neměla děti, a nikdo v rodině nezmiňoval, že se řeší pozůstalost. Teď jsme si ale s manželem všimli, že moje sestra nějak náhle zbohatla, má nové auto a lépe se obléká. Máme podezření, že nás připravila o dědictví po zemřelé tetě. Jak můžu zjistit, jak byla pozůstalost po tetě vyřízena?
    „Projednání pozůstalosti přísluší okresnímu soudu, v jehož obvodu měl zemřelý trvalý pobyt. U tohoto soudu zjistíte, s jakým výsledkem byla pozůstalost ukončena, a v případě, že se dosud projednává, vám soud sdělí, který notář byl projednáním pozůstalosti pověřen. U tohoto notáře pak v případě, že je pravděpodobné, že byste mohla být dědicem, obdržíte potřebné informace. Tedy v jakém stadiu se projednání nachází a zda se na Vás jako na dědice při projednání „nezapomnělo“, tedy že jste třeba jako neteř nebyla v řízení ostatními dědici uvedena.“

    Chtěla bych sepsat závěť, ale nevím, jak na to. A bojím se, že když ji po mé smrti najde syn, zničí ji a zatají ji před ostatními. Ale když jí schovám k dceři, syn bude říkat, že jsme se na něj domluvili nebo že to není moje písmo a že si to dcera napsala sama a chce ho obrat o dědictví. Mám něco našetřeno a dcera je na mě hodná, stará se o mě a moc mi pomáhá, kdežto můj syn je pravý opak.
    „Závěť můžete osobně sepsat doma. Aby byla platná, musíte ji napsat vlastní rukou, datovat a podepsat, nebo v případě závěti psané na stroji či počítači ji musíte vlastnoručně podepsat a musí být přítomni dva svědci, kteří se na závěť také podepíší. Obecně ale platí, že tyto závěti bývají v dědickém řízení velmi často soudně napadány. Taková doma napsaná a uložená závěť, o které se neví, také nemusí být vůbec nalezena, nebo ji nálezce po přečtení může zničit (třeba když závěť hovoří v jeho neprospěch). Pak dědické řízení proběhne podle zákonné dědické posloupnosti, nikoliv podle přání zemřelého. Největší jistotu při sepsání závěti představuje závěť sepsaná notářem. Notář svými formulacemi zajistí, aby se dědické řízení nedostalo na základě obtížného výkladu závěti do bezvýchodné situace. Vy například stanovíte podmínku, že dcera dostane dům, ale musí vystudovat vysokou školu. Notář vás upozorní, abyste pro jistotu popsala i to, jak podle závěti postupovat, když se vaše podmínka nenaplní a dcera vysokou školu nevystuduje, nebo abyste nastavila časový horizont, aby dcera nestudovala třeba desítky let a dům mezitím opuštěný nechátral. Notář závěť dále zapíše do evidence závětí, a pak už nehrozí, že se podle ní nebude v dědickém řízení postupovat.“

    Pracuji v jiném městě, než bydlím, a chystám se za notářem. Jsou ceny všude stejné, nebo se vyplatí udělat si průzkum?
    „Ceny za úkony notáře jsou stanoveny vyhláškou Ministerstva spravedlnosti, takže by měly být u všech notářů stejné. Rozdíl může vzniknout jen z toho důvodu, že notář je nebo není plátcem daně z přidané hodnoty, ale většina notářů plátcem této daně je.“

    Mgr. Radim Neubauer, prezident Notářské komory ČR
    Autor: Tonda Tran

  • 2.

    Alimenty

    Podle čeho se vypočítává výše výživného? Manžel mi vyhrožuje, že uvidím jen pár korun.
    "V zákoně je, zjednodušeně řečeno, že dítě má právo na stejnou životní úroveň jako jeho rodiče. Aby však soudci měli při rozhodování nějaké vodítko, byly vytvořeny doporučující tabulky, které určují pro jednotlivé věkové kategorie procentuální výši výživného vůči čistému příjmu rodiče. Pro dítě do 5 let je to například 11 - 15%, pro školáka na druhém stupni 15 - 19 %, pro vysokoškoláka pak 19 - 25 %."

    Bojím se po bývalém vymáhat peníze. Je to moc drahé a mám strach, že zbytečně zabřednu do dluhů.
    "Dnes už naštěstí nemusíte platit za právníka anebo se bát, že po vás bude chtít peníze v případě neúspěchu exekutor. Díky asistenčním programům (např. Vasevyzivne.cz) můžete celým procesem projít zdarma, a to i ve chvíli, kdy partner nezaplatí vůbec nic."

    Syn chodí na soukromou školu. Je tam moc spokojený, jenže školné je pořádně drahé - stojí 20 000 měsíčně. Potřebovala bych, aby bývalý partner platil víc, než kolik mu soud původně určil. Jde s tím něco udělat?
    "Pokud otec dítěte se zápisem na školu souhlasil (soud již v minulosti rozhodl, že musí jít o společnou vůli rodičů), pak by se měl odpovídajícím způsobem podílet. Je však třeba zohlednit jeho majetkovou situaci a bohužel se může stát, že soud, který musí rozhodnout o zvýšení platby výživného, neshledá váš požadavek vzhledem k jeho výdělkům jako proveditelný."

    Dcera studuje lékařskou fakultu a potřebuje z domova i finanční podporu. Mohu nějak donutit jejího otce, aby také přispíval?
    "Pokud dcera studuje v prezenčním studiu a připravuje se tak - slovy zákona - soustavně na budoucí povolání, pak platí povinnost jejího otce platit jí výživné, dokud vysokou školu neopustí. O výživné však ale musí na soudu kvůli zletilosti požádat přímo dcera."

    Partner neplatí soudem určené výživné a já jsem ve finanční tísni. Začala jsem s vymáháním přes asistenční program, kdy můžu očekávat první peníze?
    "Každý případ je individuální a závisí to na mnoha faktorech. Někteří dlužníci zaplatí dluh ihned, jakmile jsou vyzváni, jiní začínají platit postupně a přibližně z 1/5 dlužníků se exekutorovi nepodaří bohužel vymoci nic. Započetí exekuce podléhá zákonným lhůtám, tudíž první peníze může rodič vidět zhruba po 2-3 měsících od podepsání smlouvy a plné moci advokátovi."

    Bc. Olivia Grynyuková, Vasevyzivne.cz
    Autor: Tonda Tran

  • 3.

    Odškodnění (Vaše nároky)

    Letěl jsem z Prahy do Egypta, můj let měl však kvůli technické závadě 5 hodin zpoždění. Mám nárok na nějaké odškodnění?
    „Ano, za zpožděný let máte při splnění podmínek nárok na finanční kompenzaci dle nařízení EU. Ve vašem případě se jedná o odškodnění 400 € na osobu. Odškodnění by Vám měla vyplatit letecká společnost.“

    Cestovní kancelář nás ubytovala v jiném hotelu, než jaký jsme si vybrali. Můžeme žádat odškodnění?
    „Jestliže cestovní kancelář nesplnila, co slíbila ve smlouvě, můžete žádat přiměřenou slevu z ceny zájezdu.“

    Uklouzla jsem na namrzlém chodníku a zlomila jsem si nohu. Kvůli zranění jsem byla měsíc na nemocenské. Na co mám nárok?
    „Jestliže jste si způsobila úraz z důvodu neupraveného chodníku, můžete po majiteli komunikace žádat proplacení bolestného, náhradu ušlé mzdy a věcné škody, případně odškodnění za trvalé následky.“

    Poškodil jsem si automobil, když jsem najel na díru ve vozovce. Po kom mám žádat odškodnění?
    „Náhradu škody na vozidle můžete žádat po Ředitelství silnic a dálnic. V případě, že máte sjednáno havarijní pojištění, odškodnění můžete žádat po své pojišťovně.“

    Mám nárok na proplacení stravného, i když na služební cestu nejedu mimo republiku?
    „Ano, i v tomto případě máte nárok na proplacení cestovného a stravného.“

    Dostala jsem výpověď, protože se pobočka v našem městě zavírá. Mám nárok na dostupné?
    „Ano, jestliže jste dostala výpověď z důvodu uzavření části podniku, máte nárok na odstupné ve výši jednoho až tří průměrných měsíčních platů.“

    Pojišťovna mi krátila pojistné plnění po nehodě z důvodu, že byly při opravě vozidla použity nové díly. Má na to právo?
    „Pojišťovna v tomto případě postupovala neoprávněně a měla by Vám doplatit pojistné plnění do plné výše.“

    Po složení rezervačního poplatku jsem se dozvěděl, že nedostanu od banky již předschválenou hypotéku. Byt si tedy nemohu dovolit koupit. Mám právo na vrácení rezervačního poplatku?
    „Ve většině takovýchto případů nárok na vrácení rezervačního poplatku klientovi vzniká.“

    Mgr. Petr Novák, Vaše nároky.cz
    Autor: Tonda Tran

  • 4.

    Dluhy (Poradna při finanční tísni)

    Jsem na rodičovské dovolené a už nezvládám platit své dluhy. Můžu jít do insolvence, i když vlastně nevydělávám?
    „Určitě doporučuji podat návrh na povolení oddlužení v okamžiku, kdy budete mít vlastní příjem. Kdybyste podávala nyní návrh s darovací smlouvou, kde by se někdo vám blízký zavázal, že za vás bude plnit, tuto darovací smlouvu by soud poté, co budete mít vlastní příjem, nezrušil. Vám by bylo pak sráženo ze mzdy a povinnost hradit měsíčně dar dle darovací smlouvy by dárci zůstal. Soudy chrání zájmy věřitelů, chtějí pro věřitele co nejvyšší plnění. Příjmy z dávek státní sociální podpory a hmotné nouze se nedají do příjmů pro oddlužení započítat, většinou se nejedná o příjmy, které lze exekučně postihnout.“

    Jak je to s tzv. ochranou majetku při oddlužení? Uvažuji o oddlužení, ale vlastním rodinný dům, který jsem zdědil. Tržní hodnota domu může být o něco větší než mé závazky (ty jsou asi 750 000 Kč). Neměl bych dům jako dar převést na někoho z rodiny, abych ho pro případnou budoucí insolvenci ochránil?
    „Žádná 100% ochrana majetku v oddlužení neexistuje. Soud povolí oddlužení na základě splněných zákonných podmínek a řádně vyplněného návrhu na povolení oddlužení doplněného o nutné podklady. O způsobu provedení oddlužení ale rozhodují věřitelé cca 2-3 měsíce po povolení oddlužení na schůzi věřitelů, kde hlasují o způsobu provedení oddlužení. Jestliže odhlasují oddlužení prodejem majetku, veškerý majetek musí insolvenční správce prodat, prodej se týká věcí nemovitých i movitých. Kdybyste převedl nemovitost na třetí osobu bezúplatně, minimálně po dobu pěti let byste návrh na povolení oddlužení podat nemohl, oddlužení by vám nebylo povoleno pro nepoctivý záměr. Zároveň by byl tento úkon brán jako trestný čin poškozování věřitele. Tři roky zpět lze tento úkon zvrátit jako neplatný právní úkon jak v insolvenčním řízení tak v exekuci. Správně byste měl majetek prodat, z výtěžku umořit své závazky a o oddlužení požádat až v okamžiku, kdy výtěžek prodeje na 100% úhradu vašich závazků nebude postačovat. Insolvenční soud vždy zkoumá, na co jste peníze z prodeje nemovitosti použil.“

    Včera jsem měla na bankovního účtu 2700 Kč, dnes je tam blokace ve výši 120 000 Kč. V bance mi bylo řečeno, že je to exekuce a že bude účet zablokován, dokud to nebude splaceno. Jenže na tento účet mi chodí výplata. O exekuci jsem vůbec nevěděla. Je to vůbec možné? Četla jsem, že při exekuci se nesmí strhnout celá částka a musí se vždy něco nechat. Co mám dělat?
    „O exekuci nesmíte před jejím provedením vědět, abyste ji nemohla zmařit. Exekuce je nařízena na základě vykonatelného rozhodnutí, které vám ukládalo dlužnou částku v dané lhůtě uhradit. Jestliže dlužná částka v této lhůtě uhrazena nebyla, věřitel nechal nařídit exekuci. Exekutor volí způsob provedení exekuce, dle exekučního řádu jako první provede přikázání pohledávky z účtu u peněžního ústavu (blokace účtu do výše vyčíslené v exekučním příkazu). Banka vám na vaši žádost musí vyplatit z takto nově zablokovaného účtu dvojnásobek životního minima, tj. 6820 Kč, jestliže na vašem účtu tyto finanční prostředky jsou. Tuto částku vám vyplatí ale pouze jedenkrát. Musíte si zajistit výplatu vaší mzdy jinak - hotově, na složenku nebo převodem na účet jiné osoby, která není postižena exekucí.“

    Jsem v insolvenci. Do konce splátkového kalendáře mi zbývá 12 měsíců a mám pohledávky zaplaceny na 45 %. Slyšela jsem, že již nemusím dál platit, že existuje nějaké řešení, aby mi po zbylých 12 měsíců peníze už nestrhávali z výplaty na další splátky, když jsem 30% již zaplatila.
    „Máte o oddlužení mylné informace. Strháváno vám bude celých 5 let splátkového kalendáře, dřív než za pět let končí oddlužení jen úhradou 100% zjištěných přihlášek. 30% je minimální částka, kterou musí dlužníci v oddlužení uhradit, každý ale uhradí věřitelům plnění v jiné výši.“

    Monika Hrabáková, Poradna při finanční tísni
    Autor: Tonda Tran

  • 5.

    Penzijko

    Rád bych přesvědčil zaměstnavatele, aby mi přispíval na penzi. Poradíte mi nějaké dobré argumenty?
    „Příspěvek nepodléhá zdanění, když v součtu nepřesáhne 50 000 korun za rok. Tím je oproti jednorázové odměně k výplatě zvýhodněn. Pokud by vám dal stejnou částku jako bonus ke mzdě, byla by z ní odvedena daň z příjmu a také strženy zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Konkrétně, kdyby vám přidal tisícovku, musí ji navýšit o 340 Kč, zaplatit z ní za vás daň z příjmu, dále státu poslat odvody a vám na účet nepřijde ani sedm stovek. Kdežto když vám jí pošle na penzi, objeví se vám tam opravdu celých 1000 Kč. Je to výhodné pro obě strany.“

    Už je mi sice přes 60 let, ale pořád si ještě chci spořit. Je to možné?
    „Ano, je to dokonce velice oblíbený způsob spoření, který poté, co banky na spořicích účtech nabízejí mnohdy ani ne 1 %, dává smysl. Spořit můžete bez ohledu na věk, nebo to, zda ještě pracujete, či ne.“

    Když jsem zapomněl poslat úložku, co bude následovat? Budu v registru dlužníků?
    „Když na poslání úložky ve vaší peněžence nezbylo, nic se neděje, dluh nevzniká a rozhodně na vás za to nikdo nepošle exekutora. Akorát jste si za daný měsíc nepřispěli, a pochopitelně tak přišli o státní podporu a nic jste za daný měsíc neuspořili.“

    Od kdy můžu spořit na penzi dětem a jaké jsou podmínky?
    „Dětem můžete spořit od narození, nicméně nejčastěji Češi začínají v 8 letech věku dítěte a průměrně ukládají 487 Kč. Dítě si pak v 18 letech může vybrat až třetinu naspořených prostředků, a to aniž by přišlo o poměrnou část připsaných státních příspěvků, a dále pokračovat ve spoření. Dítěti mohou posílat peníze rodiče, ale třeba i prarodiče nebo jiní příbuzní.“

    Chci začít čerpat naspořené peníze z penzijka, ale nevím, jestli už můžu… Co mám udělat?
    „V případě výplaty doplňkového penzijního spoření a jeho předchůdce, penzijního připojištění, stačí kontaktovat společnost, u které spoříte. Nárok na čerpání vám vzniká v 60 letech a po alespoň 5 letech spoření. Pak už jen zvolíte způsob vyplácení naspořených prostředků, které se vám v mezidobí navýšily o státní příspěvek a zhodnocení, a pokud jste měli to štěstí, i o příspěvky zaměstnavatele. Výše zhodnocení závisí na tom, jakou jste zvolili investiční strategii a jak byl fond při jejím naplňování úspěšný. Samotná výplata peněz může proběhnout buďto jednorázovým vyrovnáním, nebo formou pravidelné měsíční penze.“

    Ráda bych si založila penzijko, ale nejsem na tom finančně moc dobře. Jaká je nejmenší částka, kterou měsíčně můžu spořit?
    „Nejmenší měsíční úložka je 100 Kč, ale k té nedostanete od státu žádný příspěvek. Ten začíná na úložce 300 Kč, ke které stát vyplácí 90 Kč.“

    Jak budou mé naspořené prostředky daněné, když si je rozhodnu vybrat?
    „U jednorázového výběru naspořených prostředků vám budou zdaněny 15 % výnosy (ne samotné naspořené příspěvky) a případně i příspěvky zaměstnavatele, pokud je dostáváte, i zde je výše daně 15 %. U čerpání spoření rozvrženého na deset let a více nemusíte platit žádnou daň. U odbytného platí obě uvedená zdanění a navíc se státu vrací jeho příspěvky či daňové zvýhodnění.“

    Co musím udělat, abych mohl přejít z transformovaných do účastnických fondů?
    „Tento přechod je velmi snadný, zejména pokud zůstáváte u své penzijní společnosti. Navštivte její pobočku, zažádejte o změnu a pak už si jen domluvíte svou novou spořící strategii.“

    Jak je to s tzv. výsluhovou penzí? Mohu ji čerpat?
    „Tento způsob výplaty naspořených prostředků umožňuje získat část naspořených prostředků již po 15 letech spoření. Účastník, který si sjednal výsluhovou penzi, může získat maximálně polovinu z naspořené částky za předpokladu, že nenastane dříve nárok na starobní či invalidní penzi. Funguje to ale pouze u »starého penzijka«, tedy penzijního připojištění v transformovaných fondech. A do těch již není možné vstoupit.“

    Druhý pilíř ještě funguje?
    „Druhý pilíř definitivně skončil a všem střadatelům byly prostředky vyplaceny. Nicméně soudobý systém vyplácení státních důchodů je dlouhodobě neudržitelný, a tak je možné, že některá z budoucích vlád obdobný nebo nějaký jiný systém opět zavede.“

    Horkou linku zvedali odborníci na finance, dluhy i alimenty.
    Autor: Tonda Tran

  • 6.

    Stavebko

    Vyplatí se stavební spoření? A může být lepší než hypotéka?
    "Na rekonstrukci si můžete u stavebních spořitelen půjčit bez nutnosti zastavit onu nemovitost. Stavební spoření má na rozdíl od hypotéky širší záběr - klienti mohou spořit a postupně se rozhodnout, zda si chtějí vzít úvěr. Stavební spoření tedy není jenom úvěrový produkt - můžete mít pouze výhodné spoření."

    Jak dlouho musím na stavebku spořit, abych dostal úvěr? Co když potřebuji peníze ihned?
    "Stavební spořitelny vám mohou půjčit prakticky ihned tzv. překlenovací úvěr. Závisí to na vaší finanční situace a jejich posouzení."

    Na co si lidé nejčastěji půjčují u stavebních spořitelen?
    „Zhruba polovina všech úvěrů míří na rekonstrukce a modernizace. Můžete si však klidně půjčit na nákup bytu či domu - i tak velké úvěry stavební spořitelny umí.“

    Jakou nejvyšší částku si můžu půjčit?
    „Prakticky neomezenou.“

    Uvažuji, že si stavební spoření založím. Slyšela jsem ale, že zájem o něj klesá. Je to tak?
    „Vloni si lidé vzali 77 504 úvěrů v celkovém objemu 47,9 miliardy Kč. Letos to bude určitě nad padesát miliard. Z toho je patrné, že se zájem o stavební spoření zvyšuje. Lidé mají nyní zhruba tři miliony smluv, na kterých si spoří cca 360 mld. Kč.“

    Ing. Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen
    Autor: Tonda Tran

  • 7.

    Galerie

    Fotogalerie
    13 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

Ferenze113: Moc děkuji za přehledný a velice obohacující článek, který mi poradil nejen v oblasti investic, ale také jsem se dozvěděl zajímavé informace ohledně alimentů Já už si tedy nějakou dobu spořím i díky radám z mého oblíbeného blogu http­s://in­vesti­tura­.cz/ , ale informací není nikdy dost!

(15. 09. 2020 16:00)

Miladka: Bc. Olivia Grynyuková žádnou odbornicí na výživné není. VašeVýživné.cz neposkytuje odborné právní služby, pouze zprostředkovává - shání klienty pro advokátní kancelář Legalcom Pavla Staňka (ODS).

(21. 12. 2017 16:35)
Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy