1. příspěvek na živobytí

»Základní« dávka systému hmotné nouze. Má na ni nárok člověk nebo rodina, kterým po odečtení přiměřených nákladů na bydlení od příjmu nezůstane částka na živobytí, která je stanovená zákonem. Kolik přesně ale na živobytí potřebují, se vypočítává každému »na míru«.

2. doplatek na bydlení

Většinou ho berou lidé, kteří pobírají i příspěvek na živobytí. Je určený pro osoby s nedostatečnými příjmy a dá se pobírat současně s příspěvkem na bydlení. Pobírání příspěvku na bydlení však není podmínkou, a proto ho mohou získat i lidé, kteří bydlí v ubytovně, azylovém domě nebo domově důchodců.

3. mimořádná okamžitá pomoc

Tato dávka je určená jen pro mimořádné situace. Podmínkou není »jen« chudoba. Žádat o peníze mohou i lidé, kteří se v tísni ocitnou kvůli povodni, požáru nebo vichřici, na pořízení či opravu pračky, sporáku nebo ledničky nebo k zaplacení kauce při pronajmutí bytu. Nárok na mimořádnou okamžitou pomoc není automatický, záleží na posouzení konkrétní situace.

Tabulka.
Autor: archiv Blesku

Novinka: Poukázky na jídlo i hygienu

Zabránit tomu, aby příspěvek na živobytí neskončil na dně hracích automatů nebo utopený v alkoholu, má novinka, která začne platit od prosince 2017. „Příjemci příspěvku na živobytí dostanou část dávky vyplacenou ve formě poukázek na nákup potravin, drogistického a dalšího základního zboží,“ vysvětluje Kateřina Beránková.

Poukázky nebude možné využít k nákupu alkoholu ani cigaret. O tom, kolik kdo dostane v hotovosti a kolik ve stravenkách, rozhodne úřad práce. Novinka se dotkne lidí, kteří čerpají příspěvek na živobytí déle než půl roku, a v poukázkách bude vypláceno maximáně 35 – 65 % dávky.

HORKÁ LINKA BLESKU - POTŘEBUJETE PORADIT? NA VAŠE DOTAZY OHLEDNĚ POMOCI VE HMOTNÉ NOUZI BUDE V ÚTERÝ 31. ŘÍJNA OD 10 DO 12 HODIN ODPOVÍDAT BC. JITKA VODRÁŽKOVÁ. VAŠE DOTAZY VOLEJTE NA ČÍSLO 225 977 103.

VIDEO: Duel Blesku: Kdy se Češi dočkají vyšších platů?

Fotogalerie
7 fotografií