Nárok na podporu v nezaměstnanosti ale mají i rodiče, kteří byli na rodičovské dovolené a starali se o své dítě ve věku do 4 let, nebo lidé, kteří brali invalidní důchod 3. stupně.

Naopak na podporu nemají nárok pracující důchodci (kteří zároveň pobírají starobní důchod), zaměstnanci na nemocenské nebo lidé ve vazbě.

Zapomenout na podporu v nezaměstnanosti můžou i lidé, kteří sami odešli ze zaměstnání, které jim zprostředkoval úřad práce. Nedosáhnou na ni půl roku, a navíc si budou muset sami platit zdravotní pojištění, protože po tuto dobu nemohou být zařazeni do evidence uchazečů o zaměstnání.

Dáváte výpověď? Pozor na důvod!

Do problémů se můžou dostat lidé, kteří dají výpověď kvůli lepšímu místu, jež jim ale nevyjde. Naráz se ocitnou bez práce. A pokud ze zaměstnání odešli »na dohodu« bez vážného důvodu, který je v ní uveden, budou mít podporu v nezaměstnanosti jen ve výši 45 % po celou dobu, kdy na ni mají právo.

Na úřad spěchejte

Ať už člověk zaměstnání skončil z jakéhokoliv důvodu a nemá místo, kam by nastoupil, měl by se na úřadu práce ohlásit nejpozději do 3 pracovních dní a nechat se zařadit do evidence uchazečů o zaměstnání.

HORKÁ LINKA BLESKU - POTŘEBUJETE PORADIT? NA VAŠE DOTAZY OHLEDNĚ PODPORY V NEZAMĚSTNANOSTI BUDE V ÚTERÝ 31. ŘÍJNA OD 10 DO  12 HODIN ODPOVÍDAT MGR. EVA NOVÁKOVÁ. VOLEJTE NA ČÍSLO 225 977 100.

Tabulka.
Autor: archiv Blesku

VIDEO: Práce snů: Firma platí zaměstnance za polehávání!

Video
Video se připravuje ...

Práce snů: Firma platí zaměstnance za polehávání! tv JOJ

Fotogalerie
6 fotografií