Video
Video se připravuje ...

 Sdružení EPS ČR

Své o tom ví Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR, který pro vás vytipoval pět rad pro bezproblémový proces zateplení.

Tip č. 1: Nechte to na odbornících

Mnoho českých kutilů je přesvědčených, že zateplení není žádná věda a že si zvládnou všechnu práci obstarat sami. Hlavní motivací bývá úspora peněz, kvůli níž se vrhají do stavebních prací svépomocí, se sousedy a rodinou. Zateplení domu ale není výměna prasklé žárovky. Kromě rizika vážných úrazů hrozí neodborná aplikace izolantu, která způsobuje tvorbu bublin a výdutí v celém zateplovacím systému. Ten poté neplní správně svou izolační funkci a je nutné ho rekonstruovat, nebo instalovat zcela nanovo. O úspoře peněz v tomto případě nemůže být řeč, naopak se vám částka za opravu zateplení vyšplhá mnohem výše.

Tip č. 2: Vyberte spolehlivého dodavatele

Když dva dělají totéž, není to totéž. Dejte proto důraz na výběr stavební firmy, kterou pro zateplování vašeho domu najmete. S hledáním vám pomůžou např. webové stránky Cechu pro zateplování budov, ale informujte se také neoficiální cestou. Poptejte zkušenosti u přátel, sousedů nebo v internetových diskuzích, kde naleznete nejaktuálnější reference. O kvalitě poskytované práce napoví i konkrétní nabídka a finanční kalkulace od stavební firmy. Pokud je návrh podezřele levný, nabízená práce pravděpodobně nebude nejkvalitnější.

Tip č. 3: Dbejte na projektovou dokumentaci

Projektová dokumentace je klíčovým soupisem detailů o prováděných pracích. Stavební firmě slouží jako „úkolníček“ pro přípravu a instalaci zateplení, vám se bude hodit jako podklad pro případnou reklamaci zateplovacích prací. Důsledně zpracovaná dokumentace je tedy důležitý materiál, který po poslední návštěvě stavebníků určitě nevyhazujte.

Tip č. 4: Svěřte kontrolu projektu stavebnímu dozoru

V  celém průběhu zateplování by měl na realizaci stavebních prací v pravidelných intervalech dohlížet kvalitní stavební dozor. Včas odhalí případná pochybení či odchýlení se od projektové dokumentace. Stavební dozor vás sice bude stát od 10 do 50 tisíc korun navíc v závislosti na počtu návštěv na stavbě a na velikosti domu, při prokázání pochybení stavební firmy však nese plnou zodpovědnost za škody i povinnost finanční kompenzace. Účastí stavebního dozoru je podmíněno také vyplacení dotace z programu Nová zelená úsporám, která se sama na práci stavebního dozoru vztahuje.

 

Video
Video se připravuje ...

 Sdružení EPS ČR

Tip č. 5: Zvolte správný izolační materiál

Výběr vhodného izolantu je zcela zásadní pro správnou funkčnost zateplovacího systému a výši úspor za energie. V Česku je dlouhodobě nejpopulárnějším izolačním materiálem pěnový polystyren, který je oblíbený díky svým tepelně izolačním schopnostem, nízké hmotnosti, snadné tvarovatelnosti a ekologické nezávadnosti. Jeho kvalitu poznáte podle loga Značka kvality, kterou uděluje Sdružení EPS ČR od roku 2010. Druhým nejčastěji aplikovaným izolantem u nás je minerální vlna, za kterou však zaplatíte až dvojnásobnou cenu a jistotu nemáte ani u návratnosti investice. V zimě totiž při působení běžné vlhkosti hrozí u minerální vlny kvůli její vysoké nasákavosti pokles jejích tepelně izolačních vlastností oproti pěnovému polystyrenu až o polovinu!