Český chmel plní ve zlatavém moku hned několik významných rolí. Dodává mu totiž typické aroma a hořkou chuť. Tyto vlastnosti se různí podle použité odrůdy chmele. Například nejznámější Žatecký poloraný červeňák či Sládek se vyznačují ušlechtilou jemnou hořkostí a způsobují, že pivům z nich uvařených často neodoláme. Jinými slovy, tato popínavá a bez nadsázky kouzelná rostlina dělá české pivo prostě pitelné. „Právě typicky hořká chuť českého piva, kterou způsobuje vzácný žatecký chmel, má na svědomí vysokou pitelnost, tedy chuť k dalšímu napití,“ vysvětluje sládek pivovaru Gambrinus Pavel Zítek. Tuto výjimečnou vlastnost českého piva stvrzuje světový žebříček konzumace. Češi vypijí za rok 143 litrů piva na obyvatele. Je tedy evidentní, že je české pivo národní poklad. A je to i díky jedinečnému českému chmelu.

Sládek Pavel Zítek. V hospodách jsou nyní piva z letošního čerstvého chmele.
Sládek Pavel Zítek. V hospodách jsou nyní piva z letošního čerstvého chmele.
Autor: Gambrinus

Degustujte a oslavte sklizeň!

A jak si český poklad vychutnat? Podle sládka Pavla Zítka je postup degustace piva podobný jako u vína, liší se ale v konečné fázi ochutnávky. „Nejdříve si prohlédneme barvu a čirost (jiskru) piva, několikrát krátce a jednou dlouze přivoníme, a nakonec musíme ochutnat. Na rozdíl od vína ale při degustaci musíme polknout, abyste mohli ohodnotit hořkost piva. Receptory hořkosti se totiž nacházejí až na kořeni jazyka,“ dodává Pavel Zítek, který je sám profesionálním pivním degustátorem. Na závěr přidává jedinečnou pozvánku. Na oslavu „chmelobraní“ totiž pivovar Gambrinus vyměnil všechna svoje piva v hospodách za varianty uvařené z čerstvého chmele z letošní sklizně. „Přijďte je do hospody ochutnat včas, než budou vypité. Příležitost oslavit další chmelobraní bude totiž zase až za rok, po příští sklizni chmele.“

Kam na Gambrinus z čerstvého chmele lze vyhledat zde: http://www.gambrinus.cz/chmelobrani