„Díky tomu, že už na internetu i v terénu hlasovalo více než 205 000 lidí z celého Česka, jedná se zároveň o největší průzkum veřejného mínění, který na téma prezidentských voleb v Česku kdy proběhl. Známe tedy preference lidí napříč celou republikou, dle jednotlivých krajů, měst a vesnic. Společně s agenturou STEM také pracujeme na tom, aby byl vzorek co nejvíce reprezentativní,” vysvětluje koordinátor projektu Prezident 21 Ondřej Koutský.

Výsledky hlasování z krajů v součtu také většinou kopírují celostátní schéma ve hře Prezident 21, kde je na prvním místě Jiří Drahoš a na druhém Michal Horáček. Miloš Zeman je kvůli velkému množství negativních hlasů poslední. Míra podpory se však liší. Zeman má největší oblibu v Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském kraji, naopak v Praze a středních Čechách má příznivců výrazně méně. Jiří Drahoš to má přesně naopak. Má výraznou podporu v hlavním městě a středních Čechách, v Ústeckém a Karlovarském kraji mu dalo hlas lidé nejméně. Michal Horáček má nejvíce příznivců v Praze a Kralovéhradeckém kraji, v Moravskoslezském a Olomouckém kraji ho naopak příliš v oblibě lidé nemají.

Pokud jde o obce, celkem do konce srpna hlasovali lidé již z 3 349 obcí v Česku, tedy z více než poloviny, a to včetně těch nejmenších. Pořadí kandidátů v obcích rovněž v součtu odráží celorepublikové výsledky, také obce však vykazují mnoho zajímavých odlišností. Jiří Drahoš získal nejvíce hlasů celkem ve 2 309 obcích. Michal Horáček zatím vítězí v 1 005 obcích, například v Roudnici nad Labem, kde přes 20 let bydlí. Od svých sousedů získal zatím 56 hlasů. Miloš Zeman má nejvíce hlasů ve 408 obcích, například v Jestřebí v Libereckém kraji, v Křepicích na jižní Moravě nebo ve Vitíně ne Českobudějovicku. V Novém Veselí, kde má chalupu, však od svých „sousedů” žádný hlas nedostal. Méně časté je vítězství dalších kandidátů. V Golčově Jeníkově na Vysočině například vede Marek Hilšer, avšak pouze se 6 hlasy. Bydliště tam však nemá, ani zde nepůsobí. Ze sociodemografických dat je zajímavé, že Hilšera volí mnohem více ženy než muži.

Během podzimu bude Prezident 21 pokračovat v přímém oslovování voličů v českých a moravských městech a obcích, studenti se budou moci dozvědět více o projektu a hlasovacím systému Demokracie 21 na speciálních přednáškách.

Co je Prezident 21

Prezident 21 je internetová hra, která chce seznámit co nejvíce občanů ČR s principy volebního systému Demokracie 21 na příkladu společensky významné volby. Prezident 21 v reálném čase ukazuje, jak by volba prezidenta dopadla, kdyby občané získali možnost snadno navrhovat kandidáty a měli k dispozici 3 kladné a 1 záporný hlas.

Na internetu se aktuálně do hry zapojilo už přes 205 000 lidí z celého Česka. Z více než 600 navržených kandidátů vede Jiří Drahoš, následován Michalem Horáčkem. Na posledním místě je Miloš Zeman, jelikož získává nejvíc negativních hlasů, které D21 umožňuje oproti jiným systémům použít.

Do hry je nominována kromě politiků i řada známých osobností, například Jaromír Jágr či Marek Eben. Oba ale kandidaturu odmítli. V květnu přibyl do hry i omilostněný vrah Jiří Kajínek. Počet hlasů pro něj je zatím minimální. Kdyby však kandidovat skutečně chtěl, nebrání mu v tom ani fakt, že byl odsouzený za vraždu. Ústava ČR tuto možnost nevylučuje. Aktuální pořadí kandidátů lze sledovat ZDE.

Hra je unikátní i v tom, že se jí už nyní účastní významný vzorek populace. Hlasuje se napříč všemi regiony i věkovými skupinami. Pro porovnání, v anketě Zlatý slavík loni pro prvního Karla Gotta hlasovalo 36 934 lidí, Jiřímu Drahošovi už nyní dalo kladný hlas přes 70 000 lidí. Prezident 21 také od hlasujících anonymně sbírá sociodemografické údaje a názory na společenská témata, které budou později zveřejněny jako celek. Některé zajímavé statistiky jsou dostupné už teď na webu www.prezident21.cz v sekci Výsledky.

-----

Hru provozuje nezisková organizace Institut pro Demokracii 21, věnující se zvyšování povědomí o volebním systému Demokracie 21. Systém navrhl matematik Karel Janeček. Ten je zároveň jediným, pro kterého ve hře hlasovat nelze, ačkoliv podmínky Ústavy ČR na kandidaturu splňuje.

Demokracie 21 je moderní volební a hlasovací metoda, ve které mají občané možnost použít více než jeden hlas. Efekt více kladných hlasů přináší větší společenskou shodu, a v důsledku toho je mnohem více lidí spokojených s výsledkem volby. Záporný hlas zase ztěžuje situaci těm osobnostem, které společnost rozdělují, například extremistům. Sečtení všech hlasů přináší výsledek, na kterém se nejvíce lidí shodne a který nejméně lidem vadí. Systém Demokracie 21 je používán pro hlasování mimo jiné v takzvaných participativních rozpočtech měst, například v některých pražských městských částech, Říčanech, Chomutově, Ostravě, ale i v New Yorku, kde 102 800 hlasujících rozhodovalo o bezmála miliardě korun.

Podpora kandidátů dle obcí:

Autor: Prezident 21

Výsledky si přehledně můžete zobrazit v plném rozlišení na Google mapách ZDE.

Podpora kandidátů dle krajů:

Autor: Prezident 21