V poslední době to vypadá, že naše chutě válcují jedenáctky, ochucená piva a pivní speciály. Opak je pravdou. Milovníci piva stále dávají přednost české tradici a klasice, spodně kvašenému pivu. Historicky se u nás vždy vařily a pily desítky a dvanáctky. A je tomu tak i nadále. Bohudík.

Bohatší a plnější

Desítky a dvanáctky mají stále na českém trhu dominantní postavení. „V loňském roce tvořily výčepní piva a ležáky téměř 95 % celkové spotřeby piva na českém trhu. Spotřebitelé zkonzumovali přibližně 16,4 milionů hektolitrů piva. Na hlavu to dělá 143 litrů,“ uvádí ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. 

Autor: Radegast

Podíl výčepních piv klesl za posledních 10 let z 65 % na 48 %. Je to způsobeno hlavně tím, že dnes pivaři dávají přednost chuťově bohatším a plnější pivům, zejména ležákům. To, že se dá uvařit také chuťově bohatá desítka a jít dnešním chuťovým nárokům pivařů naproti i v kategorii výčepních piv jsou však přesvědčeni sládci pivovaru Radegast v Nošovicích. Navíc výčepní piva prostě na český trh patří.

Desítky let s desítkou

Desítka je historickou součástí českého pivního trhu v podstatě od poloviny 19. století. V nošovickém pivovaru se začala vařit okamžitě po jeho vzniku v roce 1970 jako Nošovická desítka. Výčepní pivo mělo a pořád má svou roli lehčího piva, které zažene žízeň.

„Čeští a moravští pivaři jsou nároční a u desítek vyžadují plnější a výraznější chuť. Proto jsme vyslyšeli jejich přání a uvařili správně hořkou a chuťově bohatou Radegast Ráznou 10, která se svou hořkostí a plnějším aroma liší od ostatních desítek na trhu,“ říká sládek pivovaru Radegast Petr Kwaczek.