Pokud se v žákovské knížce vaší ratolesti začaly objevovat horší známky, zkuste se spojit s vyučujícím a probrat, v čem je problém a co přesně dítě neumí. Problematickou látku potom znovu proberte.

Pokud už nezbývá mnoho času, je dobré zrušit na měsíc tréninky a kroužky, na které dítě jinak chodí. Žák potřebuje také dostatek volného času na odpočinek.

Úplně nejlepší taktikou je samozřejmě vytvoření návyku dítěte připravovat se na školu denně. Každý den se totiž najde něco, co je potřeba udělat, vypracovat, nebo zopakovat.

Když se všechno nechá na poslední chvíli a učivo s úkoly se nahromadí, plnit ho vyžaduje mnohem větší úsilí a více času, výsledek také zpravidla nestojí za tolik, za kolik by mohl. Je navíc důležité ohlídat, aby dítěti s učivem takříkajíc neujel vlak. Jakmile některou látku nepochopí na začátku, obtížně se dohání později, když se stane ještě složitější.

Když se dítě dostane do problému, je důležité, aby neztrácelo aktivitu v hodinách a snahu své výsledky zlepšit. Podceňovat byste neměli ani motivaci - žák musí mít chuť na učivu pracovat, a víru, že má na víc. Učitel obvykle snahu o přezkoušení ocení a vyjde studentovi vstříc. Referát a úkoly navíc mohou také vylepšit dojem i prospěch. Jakákoli snaha se v takové situaci počítá.

Je důležité nepodceňovat také čtvrtletní práce. Jejich termín je potřeba si pořádně poznamenat a určitě nezapomenout! Je dobré věnovat jim trochu větší přípravu, protože mají na konečnou známku velký vliv.

Rada psychologa: Mgr. Petra Štarková, psycholožka

Rozpoznat příčinu špatného prospěchu je podle psycholožky Petry Štarkové základ. „Někteří rodiče mají pocit, že se jejich děti málo snažily, jiní se s prospěchem smíří s tím, že jejich dítě na víc nemá, určitá část rodičů je přesvědčena, že špatné hodnocení je vina učitele,“ říká.

„Uvědomte si ale, že známky jsou důležité i pro většinu dětí. Dokonce, i když se to snaží nedat najevo. Výkon proto může být ovlivněn jejich stresem, strachem nebo pocitem, že se to stejně zase nepovede. Je důležité tyto pocity v dítěti nepřiživovat,“ radí psycholožka.

Mgr. Petra Štarková, psycholožka
Autor: Foto ara

Tipy od vědců

Vědci z Houstonu na Bylor College of Medicine zjistili, že k lepším výsledkům pomáhá obyčejné žvýkání. Snižuje stres a zlepšuje soustředění. Rozhodně se vyplatí to zkusit.

K lepšímu soustředění napomůže i hudba, alespoň to tvrdí vědci Daytonské univerzity. U testovaných studentů se při poslechu Mozarta zlepšila schopnost chápání a soustředění.

Britští výživoví specialisté odhalili, že hlad narušuje pozornost a snižuje bdělost. Pokud chcete dobré známky, bez snídaně do školy vůbec nechoďte a nezapomínejte ani na svačiny.

Ne nadarmo se říká, že hlad je převlečená žízeň. Absence tekutin tělo zbytečně vyčerpává.

Chcete po títěti, aby mělo dobré známky? Nic naplat, něco budete muset slíbit. Odměna je dostatečná motivace i pro zaryté pětkaře.

Kde hledat pomoc? Nemáte čas se s dítětem učit?

Najděte mu doučování. Na internetu najdete nepřeberné množství nejen on-line testů, ale i lektorů na jednotlivé předměty.

Někteří rodiče volí za špatné známky svých dětí brutální tresty.

Video
Video se připravuje ...

Brutální trest za špatné známky. A zásnuby díky matce s hlavou v písku Michal Sedlický, Matěj Šrám, Lukáš Červený

Fotogalerie
8 fotografií