Léto mohou děti trávit na příměstském nebo pobytovém jazykovém táboře či chodit do letních jazykových kurzů. Další, ovšem finančně náročnější možností, je poslat juniory studovat jazyk do ciziny.

Největší zájem je o angličtinu, kterou agentury nabízejí v nejrůznějších destinacích. Mezi nejoblíbenější patří Malta, Velká Británie, Irsko, ale i USA a Kanada. Na německé kurzy se jezdí především do velkých německých měst, do rakouské Vídně i do Švýcarska. Francouzština se kromě Paříže nejčastěji studuje na jižním pobřeží v Nice a Cannes.

Skupinový, nebo individuální kurz?

Je jasné, že individuální kurz, na který student jede bez doprovodu, je intenzivnější. Ale je potřeba zvážit, zda to váš potomek zvládne a jestli by mu nebylo lépe mezi dalšími českými dětmi a česky mluvícím vedoucím ve skupinovém kurzu.

Zde je možné zvolit ubytování v hostitelské rodině nebo v kampusech zahraničních škol. „Ubytování v rodinách doporučujeme v menších městech. Mají jednodušší systém dopravy, rodiny se často nacházejí v docházkové vzdálenosti od školy a dítě má také skvělou příležitost seznámit se i s tradičními zvyklostmi země. Výhodou rezidencí je výborné zázemí pro sport i volný čas. Děti ubytované v kampusu se zde nejen učí ve špičkově vybavených učebnách, ale mají pro bohatý odpolední program k dispozici moderní sportoviště, bazén a podobně,“ vysvětluje rozdíly Adéla Müllerová z jazykové agentury Channel Crossings.

Nedílnou součástí je i doprovodný program aktivit, výletů a exkurzí. Tyto aktivity zaručují rodičům, že i po škole má dítě pevný program, kterého se musí účastnit, a tak dochází k rozvoji jazykových schopností nejen během dopolední výuky, ale i během sportu, výletů apod.

„Jazykové pobyty je možné absolvovat v délce od jednoho týdne, naprostá většina studentů ale volí kurz na 2 týdny a déle. Cena za týden kurzu včetně ubytování, stravy, veškerých aktivit a vstupů se pohybuje okolo 15 tisíc. Závisí na typu ubytování (rodina je levnější než rezidence), na programu aktivit, na destinaci (větší a známá města jsou dražší) a také na počtu lekcí příslušného jazyka,“ upřesňuje Adéla Müllerová z Channel Crossings.

Jak nenaletět:

● vyvarujte se nákupu pobytů s podezřele nízkou cenou

● preferujte školy s pestrým národnostním složením

● jeďte s agenturou, která má pojištění proti úpadku CK

● zajímejte se o reference školy i agentury

● máte-li příležitost, navštivte při nákupu agenturu osobně (ideálně i s dítětem)

VIDEO: Velký test dětských snacků: Jakou svačinu dětem?

Video
Video se připravuje ...

Jak dopadl velký test dětských snacků? Vím co jím

Fotogalerie
6 fotografií