Dokonce i když kolegyně a kolegové z práce vědí, že každý den dochází k situaci, v níž je jeden z nich zastrašován, zesměšňován, ponižován a ve výsledku izolován od kolektivu, stává se, že ani nepípnou. Bojí se o své vlastní postavení nebo že se stanou příští obětí mobbera a budou cítit na vlastní kůží co je to šikana na pracovišti.

Mezitím nejen že oběť mobbingu žije ve velkém stresu, obzvláště když si nemůže dovolit dát v práci výpověď, ale také se potýká s každodenním stresem před tím, než má jít do kanceláře, kde se uráží její důstojnost.

Její slovo proti váženému zaměstnavateli bez důkazu na veřejném obraze. Není těžké uhodnout, na čí straně bude stát „spravedlnost“.

Naštěstí existují jednoduché metody, jak nezpochybnitelně a diskrétně dokázat vinu mobbera. Stačí drobné nahrávky zaznamenávané legálními špionskými diktafony a skryté minikamery, které distribuuje detektivní obchod spyshop24.cz, jsou označené datem a časem a díky dobré kvalitě mohou představovat důkaz u soudu. Podívejme se, jak fungují a proč by se jich mobbeři měli bát!

Nepřítel mobbingu - špionský diktafon skrytý ve flashdisku

Kamuflovaný špionský diktafon může být skrytý např. ve flashdisku, jako diktafon MQ-U300 s citlivým mikrofonem zaznamenávajícím zvuk ze vzdálenosti až 10 m. Po připojení k počítači může zařízení pracovat nepřetržitě a nahrávat. Jeho paměť s kapacitou 4 GB pojme až 144 hodin nahrávek ve formátu MP3.

Pokud nebude možné připojení k počítači, nevadí. Tento diktafon může zaznamenávat zvuk až 15 h bez přestávky, pokud je akumulátor plně nabitý. Stačí tak akorát na dva dny s 8hodinovou pracovní dobou!

Čas práce zařízení lze optimalizovat. Pak je třeba spustit funkci aktivování zvukem - je to užitečné, pokud chcete, aby se každý rozhovor ve vašem okolí automaticky nahrál a aby diktafon nezaznamenával ticho - jako při stálém nahrávání.

Špionský diktafon MQ-U300 ve flashdisku můžete nosit s sebou v kapse. Nikdy nevíte, kde si na vás mobber počíhá - díky diktafonu nepropásněte ani jedno slovo, které si později vyslechne soud.

Autor: SPY SHOP

Mobbing a diktafon s minikamerou

Doplňující funkci nahrávání nejen audia, ale i videa, má diktafon Esonic CAM-U7, který začíná s nahráváním okolí po odhalení pohybu v dosahu minikamery. Prvek diktafonu, v němž je umístěna minikamera, je pohyblivý v rozsahu 90º a díky sponě lze dokonce připnout zařízení na oblečení nebo ho umístit na nenápadné místo v kanceláří - ale tak, aby byl nahraný obraz jasný.

Diktafon Esonic nabízí až tři možnosti napájení: bateriemi AAA, lithiovo-polymerovým akumulátorem a stálé napájení, díky tomu si lze v závislosti na situaci zvolit co nejoptimálnější pracovní režim - stálé nahrávání nebo úsporné, případně pohotovostní režim s aktivací pohybem.

Mikrofon zaznamená nepříjemný rozhovor mezi čtyřmi očima ze vzdálenosti od 5 do 7 metrů.

Autor: SPY SHOP

Zapište si nejen poznámky, ale také... zvuky z okolí

Protože je těžké odůvodnit, proč si s sebou na schůzku berete flashdisk, pokud nemáte prezentaci a používáte počítač někoho jiného, jsou minikamery a diktafony ukrývány také do univerzálnějších předmětů, používaných ve většině profesí.

Řeč je o propisce, která je nezbytná v kanceláři i na staveništi.

Jedním z diktafonů skrytých v propisce je MQ-77. Díky němu nejen zaznamenáte úkoly, které vám zadal mobber, a dokážete, že po vás požaduje bezplatné přesčasy nebo vás obviňuje kvůli nekompetentnosti jiných a také zaznamenáte každou urážku, váš zesměšňující poznámky nebo vulgarismy, které pronáší na vaši adresu.

Autor: SPY SHOP

V závislosti na zvolené kvalitě nahrávky si propiska zapamatuje od 8 do 33 hodin nahrávek. Díky práci na výkonném akumulátoru pracuje až 12 hodin bez přestávky. V takovém případě nezapomeňte na výběr odpovídající kvality souborů, aby se neukázalo, že v nejdůležitější okamžik došla paměť!

Dokonce i pokud si zachováte od mobbera několikametrový odstup, může citlivý mikrofon zaznamenat jeho hlas. Miniaturním objektivem je vybavena špionská propiska Esonic CAM-3HD, která nahrává ve dvou režimech:

  • aktivace pohybem - zaznamenává video, když se v dosahu minikamery nachází např. hovořící osoba,
  • standardním - propiska zaznamenává nepřetržitě od okamžiku zapnutí po cca 1 hodinu, s nabitým akumulátorem

Nahrávky v HD kvalitě se ukládají na paměťovou kartu s kapacitou do 128 GB. Součástí balení je paměťová karta do 16 GB, která umožňuje uložení cca 2 hodin nahrávek.

Autor: SPY SHOP

Jak nahrát mobbing?

Snadno se to řekne, hůře udělá, ale co je nejdůležitější - je nutné zachovat klid a nechovat se způsobem, který by mohl vzbudit mobberovo podezření. Zamyslete se doma, v jakých situacích k mobbingu nejčastěji přichází - ve vaší kanceláři? V kuchyni v práci? Možná mobber zve si vás na schůzku mezi čtyřmi očima?

Na tom záleží, jestli pro vás bude vhodnější funkce aktivování hlasem nebo pohybem; jestli by se zařízení mělo non-stop nacházet ve vaší kapse; jestli si můžete dovolit připojení diktafonu skrytého ve flashdisku k počítači apod.

  • nedívejte se nervózně na skrytý diktafon,
  • neotáčejte špionskou vychytávkou v rukou,
  • neprovádějte během hovoru zvláštní pohyby, např. se neujišťujte, že se diktafon stále nachází ve vaší kapse.

Soustřeďte se na rozhovor a na to, že právě zaznamenáváte nezpochybnitelnou nahrávku, kterou nebude mobber schopen popřít a díky níž mobbing dospěje ke konci. Hned se budete cítit lépe a sebejistěji.