Vybírání oboru středoškolského studia může být někdy pěkný oříšek. Studenti jsou v tomhle věku obvykle ještě trochu nerozhodní, co se týče vlastní budoucnosti, a rozhodnutí je to přitom velmi důležité. Podle čeho se vlastně rozhodovat a jak se rozhodnout pro tu správnou školu?

Jak vybrat obor?

„Kompletní seznam oborů, seřazených jak podle názvů, tak podle druhu studia, najdete na www. stredniskoly.cz,“ radí Markéta Majerová ze společností SCIO. Zajděte se do škol podívat. Zeptejte se tam na vše, co vás zajímá. Zjistěte si, jaké uplatnění bude vaše dítko mít, když vystuduje právě tento obor.

Důležité je i to, jaké jsou možnosti pro případné navazující studium, ať již vyšší odborné nebo vysokoškolské. Poraďte se ve škole s pedagogickým poradcem, pomůže vám s nasměrováním, zná studenta celou základní školu.

 

Pomocník internet

Na internetu najdete komplexní on-line přípravu, texty modelových testů a cvičebnic, například test přijímačky nanečisto. „Ty simulují přesný průběh přijímacích zkoušek. Můžete dokonale porovnat, jak jste na tom ve srovnání s ostatními studenty,“ říká Markéta Majerová.

Termíny už jsou vypsané

Přijímací zkoušky proběhnou 12. 4. pro čtyřleté obory vzdělávání a 14. 4. pro šestiletá a osmiletá gymnázia. Druhý termín je vyhlášen na 19. 4. pro čtyřleté obory a 20. 4. pro šestiletá a osmiletá gymnázia. Zadání z matematiky a českého jazyka bude pro všechny střední školy jednotné. Kolik bodů vám bude stačit k přijetí, bude rozhodovat ředitel školy.

Fotogalerie
6 fotografií