Zločinci už dnes nejdou jen po velkých rybách a spokojí se s málem. Podle průzkumu antivirové společnosti Kaspersky Lab bylo loni internetovým uživatelům během jednoho útoku ukradeno průměrně 12 090 Kč, přičemž jeden z deseti napadených uvedl částku vyšší než 127 000 Kč. Nejčastěji k tomu hackeři využívají e-maily (58 %), zprávy na sociálních sítích (29 %) a nakažené nebo falešné webové stránky (28 %).

8% podlehne

S pokusem získat citlivé údaje pro přístup k internetovým účtům se setkalo celých 18 % uživatelů a 8 % z nich podlehlo. Nejčastěji přitom šlo o přístupová hesla k sociálním sítím nebo emailu. Ty bývají zneužívány dvakrát tak častěji než třeba účty internetových obchodů, nebo internetové bankovnictví.

Tyhle věci zločinci chtějí nejčastěji

Platební informace        34%

Heslo k bankovnictví    32 %

Adresu a datum narození       30 %

Heslo k e-mailu    27 %

Heslo k sociální síti       24 %

Heslo k internetovému obchodu      17 %

Kolik co stojí

Věc ukradená z počítače - tolik to zločinci vydělá?

Scan cestovního pasu   625 Kč

Heslo k e-mailu    500 Kč

Počítač nakažený trojským koněm  75 Kč

Přístup k internetovému úložišti dat         250 Kč

Číslo kreditní karty       250 Kč

Přístup k sociální síti    5000 Kč

Nový pas vytvořený podle kopie    25000 Kč

Heslo ke Skype    625 Kč

Zdroj: Kaspersky Lab (2011)

38 % emailů je podvodných

E-maily jsou jedním z nejčastějších zdrojů internetového nebezpečí. Třeba ve formě nevyžádaných obchodních nabídek, snahy vylákat citlivé informace (phishing), nebo obsahují poškozené soubory schopné ovládnout počítač, mobil či tablet (mallware). „Cílem každého spamu je finančně poškodit příjemce,“ říká David Finger, manažer služby Seznam.cz Email. Přestože většinu z nich za nás odhalí už e-mailová služba, některé do schránek dorazí. Řešením je takové zprávy neotvírat ani si nezobrazovat přílohy a okamžitě je smazat. „Bohužel není výjimkou, že lidé chodí přímo do složky spamu ze které si vytahují zprávy a reagují na ně,“ dodává Finger.

Takhle vypadá internetová pošta

31 % je stoprocentní spam a do schránek vůbec nedorazí

7 % se jeví jako spam, ale automat si není jistý (lidé zprávy nečtou) a proto končí ve složce Spam v poště příjemce

42 % je doručeno do složky Hromadné

20 % končí ve složce Doručené a jedná se o skutečnou osobní korespondenci

Zdroj: Seznam.cz

Chraňte si telefon

Mobilní telefony dnes v mnohém nahrazují stolní počítače. I proto jsou častým cílem útoků hackerů. A chránit se musíte hned při výběru. „Pořizujte telefony výhradně důvěryhodných značek z oficiálních distribučních kanálů, u nichž máte jistotu, že součástí instalace není nějaký škodlivý kód,“ radí Lukáš Hrabal z T-Mobile. Nainstalujte si antivirus a dávejte pozor i na aplikace, které si do telefonu nahrajete. „Držte se jen oficiálních aplikací pro známé služby a ověřte si, zda před sebou náhodou nemáte falešnou verzi aplikace obsahující škodlivý kód. Instalujte aplikace pouze z oficiálního obchodu Androidu, iOS či Windows, nepovolujte instalaci aplikací z neznámých zdrojů,“ radí Hrabal.