Pokud jste tím šťastlivcem, který odmala ví, čím chce jednou být, máte vyhráno. Stačí vybrat vhodné vzdělání, být pilný a držet se plánu. Ostatním, kteří se ještě přesně nerozhodli, nezbývá než využít k ujasnění všechny dostupné informace.

Získáte je ve škole od pedagogického poradce nebo na internetu, kde jsou kompletní informace univerzit a vysokých škol seřazené podle oborů a krajů. Jděte se do školy podívat a zeptejte se tam na vše, co potřebujete vědět. Dobrá prezentace na webu ještě není zárukou kvality. Na osobní návštěvě nasajete atmosféru.

Navštivte více škol, ať můžete srovnávat. Jakmile si ujasníte obor, kterému se chcete věnovat, zjistěte o něm co nejvíce, přečtěte si články, kontaktuje na sociálních sítích lidi z oboru, promluvte s nimi, jděte s nimi třeba na kafe.  „Zatímco před pár lety bylo vysokoškolské vzdělání výsadou především gymnazistů, v současnosti je již vzdělání dostupné každému, bez ohledu na typ vystudované střední školy,“ říká Markéta Majerová ze společnosti Scio.

Můžete si vybrat obor, kde přijímačky nejsou nutné. Některé fakulty veřejných škol přijímají alespoň na jeden obor bez přijímacích zkoušek, stačí poslat jen přihlášku. Informace, které školy to jsou, najdete na www.kampomaturite.cz.

Pokud nechcete na vysokou, prostudujte nabídku vyšších odborných škol, vzdělávacích kurzů nebo pomaturitních jazykových studií. Další variantou může být široká nabídka nástavbových studií. Pokud si nevyberete v školu v ČR, můžete jet studovat do zahraničí.

Kritéria studentů „Podle výzkumu společnosti Scio se ukazuje, že za důležité považují studenti zejména jistotu nalezení dobrého místa po škole a vysoký výdělek, ale i kvalitu výuky a učitelů,“ říká odbornice na vzdělávání Markéta Majerová.

Fotogalerie
6 fotografií