Novely tak čeká putování Sněmovnou a pak přes Parlament k podpisu prezidenta. Pokud všechno proběhne bez změn a nových poslaneckých návrhů, mohla by se rychlejší rodičovská začít využívat na podzim. Tatínkové by na otcovskou mohli jít před koncem roku.

Za půl roku hodně peněz

O nové možnosti čerpání rodičovského příspěvku je přitom už teď velký zájem. Je to kvůli možnosti vyčerpat peníze určené na rodičovskou (220 000 korun) během pouhého půl roku. Maminky by tak podle novely mohly po dobu šesti měsíců dostávat měsíčně zhruba 34 600 korun. Nyní je přitom nejkratší možností dvouletá rodičovská s měsíční částkou 11 500 korun.

Tatínkové chtějí »svou« dovolenou

Zůstat s miminkem týden doma a usnadnit tak novopečené mamince šestinedělí má umožnit otcovská dovolená. Týden volna by měli tatínkové placený z nemocenského pojištění a dostávali by 70 procent základu svého příjmu, stejně jako ženy na mateřské. Jenže první tatínkové budou moct »otcovskou« využít nejdřív na podzim. Už teď ale telefony na okresních správách sociálního zabezpečení zvoní téměř bez ustání. Volají rodiče i personál porodnic. „Hodně se ptají lidé například v plzeňském regionu, dotazy jsou především na to, jak si o dávku požádat, kde získají tiskopis na výplatu dávky, jak a z čeho se počítá, případně jaký je nárok na dávku a zda lze žádost uplatnit i zpětně,“ říká Jana Buraňová, mluvčí ČSSZ. Jeden zvlášť urputný klient dokonce dožadoval písemného potvrzení, že se dávka ještě nevyplácí.