Štědrý den není jen o odpočinku a čekání na dárky, naneštěstí k němu náleží i pár nutných nezbytností, počínaje ranním zdobením stromečku, konče pracnými přípravami na vyvrcholení celého dne – sváteční večeři v rodinném kruhu a čekání na Ježíška. I když je mnoho možností, jak se skladbou štědrovečerního menu poprat, většina lidí volí starou známou klasiku v podobě rybí polévky a smaženého kapra s chutným bramborovým salátem.

Slavnostní menu na Štědrý večer

K vánočním svátkům neodmyslitelně patří nejen výzdoba a dárky, ale také dobré jídlo a pití. U prostřeného stolu se schází celá rodina a v duchu tradic se servíruje tu kapr, tam krůta a jinde zase třeba vinné klobásy či klasické řízky s bramborovým salátem. Ať už se rozhodnete servírovat slavnostní večeři v tradičním duchu, nebo neobvykle, s touto sestavou rozhodně chybu neuděláte.

Polévka s fenyklem a lososovými nočky

Autor: F.O.O.D.

4 porce

Příprava: 80 minut

Ingredience:

1 skelet z kapra s hlavou

3 mrkve

1 malý celer

1 cibule

2 bobkové listy

6 kuliček nového koření

6 kuliček pepře

1 puk fenyklu

sůl a pepř

Nočky:

150 g syrového lososa

2 plátky toastového chleba

1 vejce

sůl a pepř

1 lžíce nasekaného kopru nebo fenyklové natě

Postup:

Skelet i s hlavou dejte na 10 minut do trouby předehřáté na 200 °C. Do 2 litru studené vody vložte skelet, jednu očištěnou mrkev, půlku celeru, oloupanou cibuli i koření, osolte a přiveďte k varu. Potom plamen zmírněte, vařte asi půl hodiny a sceďte. Zbytek mrkve a celeru nakrájejte na kostičky, fenykl na proužky a dejte vařit doměkka. Vývar dochuťte solí a pepřem.

Nočky:

Maso z lososa dejte do mixéru, přidejte toastový chléb, vejce, sůl, pepř, kopr a rozmixujte. Lžící tvořte malé noky a vařte je samostatně v osolené vodě asi 3 minuty. Polévku servírujte s noky a fenyklovou natí.

Filátko a pyré s kaštany

Autor: F.O.O.D.

4 porce

Příprava: 70 minut

Ingredience:

filety z 1 kapra

olej na pečení

200 g růžičkové kapusty

200 g upečených jedlých kaštanu (nemusejí být)

1 lžíce másla

Pyré:

1 kg brambor typu B, C

300 ml plnotučného mléka

3 oříšky másla

strouhaná kůra z 1 citronu

Omáčka:

500 ml rybího vývaru

200 ml bílého vína

200 ml smetany 33%

krupicový cukr podle chuti

sůl a mletý pepř

Postup:

Filety nakrájejte na porce. Maso osolte a na rozpálené pánvi na oleji opečte nejprve kůží dolu, potom asi po 3 minutách otočte a dopečte z druhé strany. Očistěte růžičky kapusty, rozpulte je, dejte na 7 minut do vroucí vody a pak je na lžíci másla společně s rozpůlenými kaštany orestujte a osolte.

Pyré:

Brambory oloupejte a uvařte doměkka. Slijte je, přidejte mléko a máslo a vyšlehejte. Do teplého pyré vmíchejte citronovou kůru.

Omáčka:

Rybí vývar spolu s vínem zredukujte na polovinu, přidejte smetanu a svařte. Dochuťte solí a pepřem a zašlehejte dvě lžíce másla. Na talíře rozdělte filátka, přidejte pyré, kapustu a kaštany a přelijte omáčkou.

 Všechny potřebné ingredience a další zajímavé recepty naleznete na www.tesco.cz