Štědrý den není jen o odpočinku a čekání na dárky, naneštěstí k němu náleží i pár nutných nezbytností, počínaje ranním zdobením stromečku, konče pracnými přípravami na vyvrcholení celého dne – sváteční večeři v rodinném kruhu a čekání na Ježíška. I když je mnoho možností, jak se skladbou štědrovečerního menu poprat, většina lidí volí starou známou klasiku v podobě rybí polévky a smaženého kapra s chutným bramborovým salátem.
Slavnostní menu na Štědrý večer
K vánočním svátkům neodmyslitelně patří nejen výzdoba a dárky, ale také dobré jídlo a pití. U prostřeného stolu se schází celá rodina a v duchu tradic se servíruje tu kapr, tam krůta a jinde zase třeba vinné klobásy či klasické řízky s bramborovým salátem. Ať už se rozhodnete servírovat slavnostní večeři v tradičním duchu, nebo neobvykle, s touto sestavou rozhodně chybu neuděláte.
Polévka s fenyklem a lososovými nočky
4 porce
Příprava: 80 minut
Ingredience:
1 skelet z kapra s hlavou
3 mrkve
1 malý celer
1 cibule
2 bobkové listy
6 kuliček nového koření
6 kuliček pepře
1 puk fenyklu
sůl a pepř
Nočky:
150 g syrového lososa
2 plátky toastového chleba
1 vejce
sůl a pepř
1 lžíce nasekaného kopru nebo fenyklové natě
Postup:
Skelet i s hlavou dejte na 10 minut do trouby předehřáté na 200 °C. Do 2 litru studené vody vložte skelet, jednu očištěnou mrkev, půlku celeru, oloupanou cibuli i koření, osolte a přiveďte k varu. Potom plamen zmírněte, vařte asi půl hodiny a sceďte. Zbytek mrkve a celeru nakrájejte na kostičky, fenykl na proužky a dejte vařit doměkka. Vývar dochuťte solí a pepřem.
Nočky:
Maso z lososa dejte do mixéru, přidejte toastový chléb, vejce, sůl, pepř, kopr a rozmixujte. Lžící tvořte malé noky a vařte je samostatně v osolené vodě asi 3 minuty. Polévku servírujte s noky a fenyklovou natí.
Filátko a pyré s kaštany
4 porce
Příprava: 70 minut
Ingredience:
filety z 1 kapra
olej na pečení
200 g růžičkové kapusty
200 g upečených jedlých kaštanu (nemusejí být)
1 lžíce másla
Pyré:
1 kg brambor typu B, C
300 ml plnotučného mléka
3 oříšky másla
strouhaná kůra z 1 citronu
Omáčka:
500 ml rybího vývaru
200 ml bílého vína
200 ml smetany 33%
krupicový cukr podle chuti
sůl a mletý pepř
Postup:
Filety nakrájejte na porce. Maso osolte a na rozpálené pánvi na oleji opečte nejprve kůží dolu, potom asi po 3 minutách otočte a dopečte z druhé strany. Očistěte růžičky kapusty, rozpulte je, dejte na 7 minut do vroucí vody a pak je na lžíci másla společně s rozpůlenými kaštany orestujte a osolte.
Pyré:
Brambory oloupejte a uvařte doměkka. Slijte je, přidejte mléko a máslo a vyšlehejte. Do teplého pyré vmíchejte citronovou kůru.
Omáčka:
Rybí vývar spolu s vínem zredukujte na polovinu, přidejte smetanu a svařte. Dochuťte solí a pepřem a zašlehejte dvě lžíce másla. Na talíře rozdělte filátka, přidejte pyré, kapustu a kaštany a přelijte omáčkou.
Všechny potřebné ingredience a další zajímavé recepty naleznete na www.tesco.cz