Tato svěží a ovocitá vína nového ročníku jsou letos výjimečná. Podepsal se pod tím rok, plný na slunce i vláhu. „Letošní svatomartinská vína jsou komplexní, co se týče barvy i plnosti, nechybělo jim totiž ani slunce ani vláha,“ komentuje za největší vinařskou obec Velké Bílovice Stanislav Hrabal.

Svatomartinské víno je originální český produkt, jež musí splňovat kritéria stanovená Vinařským fondem. „Ve Velkých Bílovicích svatomartinské naleznete asi ve 30 % vinařství, celkově mladá vína tak produkuje asi polovina místních vinařů,“ uvádí ze spolku Velkobílovických vinařů Stanislav Hrabal. Je to výhrada odrůd Müller Thargau, Muškát moravský, Modrý Portugal a Zweigeltrebe rosé. Každého určitě napadne, která odrůda se nejlépe hodí ve svatomartinské huse. „Já bych doporučil Modrý Portugal. Je to lehčí a vyvážená varianta klasických plných červených vín,“ dodává Hrabal.

Svatomartinská vína se pijí nejvíce v týdnu po svátku sv. Martina, pak průběžně do Vánoc. Vydrží ale i déle. Každé Svatomartinské víno musí být schváleno Vinařských fondem a obdržet potřebnou známku.