Můžeme si vybrat skvělý byt, s okouzlujícím výhledem, v příjemném prostředí, a přesto nemusíme spokojeně bydlet. Sousedy si totiž vybereme jen těžko. Paní Klára bydlí s manželem v bytovém domě a jejich soused jim dělal ze života peklo.

Rušení nočního klidu bylo na denním pořádku. Soused pouštěl hlasitou hudbu, křičel, a zejména když se posilnil alkoholem, dokázal celý dům udržet na nohou dlouho do noci. Když ho paní Klára s manželem potkali jednoho dne na chodbě, požádali ho, aby se ztišil. Soused však začal být ještě hlučnější a zjevně se snažil vyvolat konflikt. Dokonce paní Kláře roztrhl oblečení. Z obavy před potyčkou paní Klára zavolala policii. Hlídka sice dorazila, ale na místě nic vyřešit nedokázala. Se sousedem bylo následně zahájeno přestupkové řízení.

„Zpravidla svým klientům doporučujeme, aby se nejdříve pokusili situaci vyřešit v klidu. Když se však situace vyhrotí až k ohrožování zdraví, samozřejmě není rozumné hrát si na hrdinu a je lepší raději zavolat policii. Naše služba právní ochrany pro bydlení umožňuje klientům získat právní zastoupení i v sousedských sporech, takže se nemusejí obávat případných nákladů soudních řízení,“ vysvětluje Mgr. Vanda Pecháčková, právník D.A.S.