Odvěký zabiják cukru
Gurmar je hindský výraz pro označení rostliny Gymnema sylvestre a léčivých látek z ní získaných, v hindštině znamená „zabíjí cukr“. Užívání této rostliny k léčbě cukrovky je doloženo v indické a perské literatuře od 6. století našeho letopočtu, je ale evidentně staršího data. K léčbě se historicky užíval jak výluh z listů, tak jejich žvýkání. Když se před koncem minulého století začalo onemocnění šířit alarmujícím tempem napříč vyspělými zeměmi světa, obrátila se pozornost vědců znovu k přírodním zdrojům léčby. Z gurmaru, již známého pod botanickým názvem Gymnema sylvestre, izolovali účinné látky, kterým dali název kyseliny gymnemové. Ty podporují úlohu inzulinu produkovaného slinivkou břišní i transport glukózy do cílových buněk. Standardizovaný výtažek gymnemových kyselin byl zařazen do lékopisů a jako takový je dnes dodáván na trh v podobě doplňků stravy a v mimoevropských zemích i v podobě léků.
Čím gurmar vyniká?
Dnes je známa celá řada látek, které tím či oním mechanismem přispívají k udržení optimální hladiny glukózy v krvi, čímž brání rozvoji diabetu, především diabetu 2. typu. Starý osvědčený gurmar však vyniká celou řadou pozitivních vlastností. Užívá se ve velmi nízkých dávkách, cenově patří k nejvýhodnějším. Jeho hlavní přednosti ale spočívají v rychle nastupujícím účinku redukce glukózy v krvi, absenci nežádoucích účinků a komplexním působení na celý metabolismus sacharidů. Je jednou z mála známých látek, které zvyšují přirozenou tvorbu a sekreci inzulinu. Navíc snižuje chuť na sladkosti tím, že znecitlivuje příslušné receptory chuťových buněk v ústech reagující na sladké potraviny, jejichž konzumaci lze tak bez přemáhání omezit a tím i podpořit úbytek na váze.
Pro koho je ideální?
Ideálním uživatelem gurmaru je člověk, jehož hladina glukózy v krvi začíná překračovat 6,3 mml/l, nebo diabetik 2. typu bez komplikací. Gurmar se velmi dobře snáší se všemi antidiabetickými léčivy a může s vědomím lékaře napomoci ke snížení jejich dávkování. Užívání doplňku lze pak doporučit jako účinnou podporu redukce váhy u osob, které si nedovedou odříci sladkosti a alkohol.
Produkce stále roste
Gurmar se v současnosti pod více obchodn mi názvy užívá k primární či podpůrné léčbě cukrovky, a to jak v zemích střední Asie (jinde rostlina neroste), tak i v nejvyspělejších zemích světa, počínaje USA. Není bez zajímavosti, že produkce hotového extraktu z gurmaru činila v roce 1980 30 tun, v roce 2012 již 71 tun!