Ve vodě se zvláště za vysokých teplot velmi rychle množí řada mikroorganismů, které sebou nesou i zdravotní rizika.  Není to ale ve skutečnosti zase tak náročné. Stačí se jen řídit pár základními pravidly a budete se pyšnit bazénem s čistou, průhlednou a zdravotně nezávadnou vodou po celou koupací sezónu.

Co může číhat v bazénu?

Voda v bazénu je neustále vystavována velké zátěži způsobené člověkem i přírodou.  Dermatoložka MUDr. Petra Petrovská vysvětluje, co vše se v bazénech děje: „ Z kůže a sliznic osob využívajících umělá koupaliště a bazény se smývají do vody nejrůznější sekrety, pot, maz, moč nebo zbytky kosmetických prostředků, opakovacích krémů a mýdel, které mohou zhoršit kvalitu vody a podporovat množení nejrůznějších mikroorganismů - jako jsou bakterie, viry, plísně a kvasinky, popř. i prvoci a helmici, mykobakterie.   V určitých případech u venkovních bazénů nelze vyloučit též kontaminaci vody trusem ptáků a hlodavců. Pomnožování mikroorganismů podporuje též zvýšení teploty koupací vody.“

Čistotu vody v bazénu ohrožují také další nečistoty jako je například listí, jehličí, tráva nebo hmyz. Pokud nečistoty tohoto typu do vody napadají, dají se odstranit ručně pomocí hladinové a dnové síťky. Další možností jsou pak poloautomatické nebo automatické vysavače. Do základní výbavy pak patří také kartáč, kterým snadno vyčistíte nečistoty ze dna a stěn bazénu. Ochranu vody zajistí i plachty, které slouží k zakrytí hladiny, ve chvílích, kdy bazén zrovna nepoužíváte.

Bez filtrace se neobejdete

Základem každého čištění vody v bazénu je filtrace, která bývá zpravidla dodávána společně s bazénem. V současnosti se nejvíce používá písková filtrace, ta nahradila starší kartušovou filtraci, která byla dříve hojně využívána. Písek je potřeba jednou týdně propláchnout a po roce je pak nutné koupit nový a vyměnit ho.  Pokud bazén využíváte velice intenzivně, je nutné častěji kontrolovat průchodnost pískové náplně a případně časový interval proplachu zkrátit.

Nejdůležitější je dezinfekce

Pískový filtr, síťky, vysavače ani plachty ale samy o sobě vodě nezabezpečí hygienickou nezávadnost. Aby byla voda v bazénu skutečně čistá, je potřeba používat kromě těchto praktických pomocníků také chemické přípravky. Nejdůležitějším ošetřením bazénové vody je její dezinfekce. Nejdostupnějším způsobem je použití přípravku na bázi chloru. Takto ošetřená voda, jak potvrzuje i doktorka Petrovská, je zbavena 99,9% všech bakterií. Můžete ji navíc doplnit UV zářením či mikrofiltrací.

 

Zdroj: Savo.