Snoubit jídlo s vínem však není jednoduché. Prozradíme vám několik obecně přijímaných zásad, které se mohou stát východiskem vašeho vlastního tvůrčího hledání. Snaha o snoubení chutí a vůní je totiž stejně kreativní jako každé jiné umění a zážitek z harmonie jídla a vína stejně jedinečný jako vnímání vůně nebo hudby.

Jaké zásady platí obecně?

1. Bílé víno podáváme ke světlým masům (drůbeží, telecí, rybí, plody moře), světlým omáčkám, zeleninovým salátům a většině sýrů. Červené se zase hodí k tmavým masům, kořenitým jídlům, těstovinám a sýrům s výraznou chutí.

2. Servírujeme bílá vína před červenými, mladá před vyzrálejšími, lehčí před těžšími, suchá před sladkými.

3. Platí zásada své k svému: k lehčím, jednodušším, málo kořeněným jídlům s nízkým obsahem tuku zvolíme lehčí, sušší víno. Tučnější jídla najdou oporu v plnějších vínech s vyšším obsahem alkoholu (přívlastková, pozdní sběry). Čím kořeněnější je pokrm, tím výraznější by mělo být i víno. Ke sladkým dezertům a ovoci pak podáváme sladká bílá nebo růžová vína, případně vína šumivá či perlivá.

4. Je-li víno součástí receptu, měli byste stejným vínem hotové jídlo také zapíjet.

5. K regionálním specialitám patří místní vína: kohouta na víně po burgundsku zapijeme burgundským, tiramisu báječně doplní šumivé italské Prosecco.

6. K polévkám se většinou hodí bílá vína, výjimkou jsou zvěřinové a mastné vývary, kterým sluší červené.

7. Sýry představují báječnou kombinaci k bílému i červenému vínu, záleží na druhu. Měkké, tavené, kozí, ovčí a pařené sýry spláchněte bílým vínem, sýry s modrou plísní typu Niva, tmavou plísní a zrající víc doceníte s červeným. Tvrdé sýry jako čedar či parmazán můžete podávat s obojím vínem, stejně tak sýry s bílou plísní typu Hermelín.

8. Víno k těstovinám se vybírá podle omáčky. Ta je pro harmonii pokrmu důležitější než maso. U masa vůbec hodně záleží na úpravě: červené víno je jasná volba k hovězímu steaku, jestliže však servírujete hovězí plátek se smetanovou omáčkou, doceníte kombinaci s plnějším bílým vínem.

9. Ovocné saláty nacházejí ideální protějšek v aromatickém bílém víně.

Autor: Mountfield

Co doopravdy nedoporučujeme

Milujete zmrzlinu a čokoládu? Dejte si ji raději s kávou a na víno zapomeňte! Stejně tak budete obtížně hledat harmonii chuti v kombinaci vína a vajec.

Harmonie chutí aneb Co s čím

Kyselé: Kombinace jídla a vína se sčítá, svěží suché víno udělá z kyselého jídla ještě kyselejší. Umocní také hořkost či chuť koření. Zato s tuky reaguje vinná kyselinka jedna radost: rozpustí je a vydatné pokrmy zlehčí. Dobře se snáší i se sladkým, kterému dodá větší svěžest.

Hořké: Hořké a hořké – to nejde k sobě. Vína s vysokým obsahem tříslovin zvyšují hořkost jídla. Zato se skvěle druží s uzenými a grilovanými masy. Pomáhají také rozkládat tuky a chutnají i se sladkými jídly.

Slané: Slané jídlo zvyšuje vnímání kyselosti, takže tuto kombinaci nelze doporučit. Nesnáší se moc ani s hořkými tříslovinami, zato dobře vychází se zbytkovými cukry - klasikou je v tomto směru osvědčená kombinace slaného sýra Roquefort a sladkého vína Sauternes.

Sladké: Sladké jídlo a sladké víno, toť skvělá kombinace! Pocit sladkosti se totiž nesčítá, ale harmonizuje. Dezertní víno sluší nejen dezertům, ale také nasládlým smetanovým omáčkám, sladkokyselé asijské kuchyni či pikantním pokrmům s kokosovým mlékem.