Festivalový sládek. Je to práce snů?

Hodně lidí mi říká, že by to vzali za mě. Ale pozor, sranda to není. Desítky stánků, stovky výčepních kohoutů, statisíce vypitých piv. Čtyři dny od rána do večera. Ale je to super pocit se starat o to, aby si lidi mohli dát na festivalu to nejlepší a správně načepované pivo. Takže zatím musím všechny zklamat, místo sládka je obsazené.

Jak vypadá den sládka na festivalu?

Ještě před festivalem byla škola správného čepování pro všechny výčepní, těch se bude za výčepy střídat více než 500. Na festivalu budu průběžně kontrolovat a pomáhat, aby se všude čepovalo správně a pivo chutnalo výborně. Taky se spolu s mistry výčepními budu starat o školu čepování a hned na začátku festivalu narazím první sud se Zlatou Holušovou. No a hlavně se těším, až si dám s návštěvníky pivo a proberu s nimi všechno, co je bude o pivu zajímat.

Kolik druhů piv bude na festivalu?

22 druhů. Každý by měl vyzkoušet Radegast Ryze Hořkou 12.

Kolik se vypilo piv loni a kolik to bude letos?

Loni 400 tisíc půllitrů. Hodně bude záležet samozřejmě na počasí. Moje přání by bylo vyčepovat více než  půl milionu.  

Na festivalech je to vždycky o pivu v kelímku „na stojáka“, ale na Colours bývá i hospoda. Bude i letos?

Bude. Radegast pub nesmí chybět. A pozor, novinka! Bude tankové pivo. Takže nepaster ve skle, parádně načepovaný, s kamarády u stolu. No co víc si přát. A k tomu budou mistři výčepní učit, jak správně čepovat pivo. V Radegast Pubu bude určitě narváno.

Na závěr poprosím o tři slova, která, vystihují festival…

Pohoda. Zážitek. Atmosféra.

Kdo je Zdeněk Baszczyňski

- Pivovarský odborník, který pivu zasvětil celý život a ví o něm všechno

- V pivovaru Radegast je od roku 1971

- Prošel všechny části pivovaru, včetně varny, sklepa či stáčírny

- Od roku 2008 je obchodním sládkem

- Je moravský patriot, na své Beskydy nedá dopustit