Říkáte si, proč Jack Daniel´s? Protože právě Jack Daniel´s oslavuje letos 150. výročí od založení a podle jedné třetiny dotázaných z průzkumu je považován za whiskey, která se nejvíc hodí k oslavám spojenými s nezávislými rozhodnutími.

Nezávislé legendy

Jak to vypadá v průzkumu s nejvíce nezávislými osobami u nás? Jára Cimrman, jakožto největší Čech, génius a všeuměl, zaručeně vede s 31 %. Kdo samozřejmě nesmí chybět, je nejoblíbenější český sportovec Jarda Jágr, který získal 17 %. Za zmínku také stojí dobré umístění prvního československého prezidenta T. G. Masaryka. Ostatně podívejte se sami na graf, jak to celé dopadlo:

 

Autor: Jack Daniel's

Startujeme v Hradci

Oslavy nezávislosti u nás odstartují 4. července na královehradeckém festivalu Rock for People.  Co na vás čeká? Budete mít možnost připít si na Jacka, navštívit speciálně upravený bar v kamionu a ochutnat velkou zásobu všech druhů whiskey od skořicové, přes klasickou, až po medovou. Těšit se můžete nejenom na whiskey, ale také například na pořádně vymazlené a speciální nezávislé burgery, které rozhodně budou stát za ochutnání. Pro ty odvážnější bude také možnost nechat se potetovat henou od nezávislé tatérky! Znovuzrození nezávislosti čeká na všechny, kteří se nebojí popustit uzdu své fantazii. Budete se mít možnost setkat se zajímavými osobnostmi, které se nebály učinit nezávislé rozhodnutí dát svému životu nový rozměr, a inspirovat se jejich příběhy.

Whiskey hraje prim…

Lidé si u nás whiskey velmi oblíbili a to především ve společnosti přátel, což v průzkumu potvrdilo 60 % dotázaných. Ti uvedli, že si whiskey rádi dopřejí právě ve větším kolektivu svých známých a nejraději ji pijí při oslavách. Ideální kombinaci tedy tvoří oslava, whiskey z Tennessee a kupa dobrých přátel okolo.

Podpořme novou českou tradici, která s letošním rokem právě začíná…

Kolik toho vlastně vypijeme?

Téměř polovina lidí (42 %) uvedla, že při nějaké příležitosti si dopřeje dvě skleničky whiskey. Něco málo přes 20 % dotázaných vypije pouze jednu skleničku a 20 % si dá i do třetí nohy. A jaké jsou ty nejobvyklejší příležitosti? V první řadě jsou to již zmíněné oslavy, které následují významné životní okamžiky, jako je narození dítěte, promoce…Všechny tyto události si zaslouží něco výjimečného, zaslouží si kvalitní whiskey.

Co se vám vybaví když…

Důvod k oslavě se vždy najde. Víte ale, jak se slaví Den nezávislosti v Americe? Téměř polovina dotázaných si spojuje americké oslavy s ohňostroji, o něco méně pak s pečením krocana. 27 % si ještě myslí, že k oslavám patří grilování.

 

Autor: Jack Daniel's

 

A právě piknik a grilování patří mezi alfu a omegu každého Dne nezávislosti. Abychom vás inspirovali a dokázali Vám, že whiskey nemusíte jen pít, ale můžete ji i obstojně jíst, přinášíme recept na burger, kterým si můžete netradiční oslavu vaší nezávislosti ozvláštnit.

Autor: Jack Daniel's

 

Recept na krutopřísnej Jack Daniel´s Independent Burger

 

4 porce

600g hovězí maso přední mleté

100g strouhané goudy a anglického čedaru

0,1 l demi-glace

0,02 Jack Daniel´s Gentleman Jack

4 plátky uzené snídaňové slaniny

4 lžíce majonézy

0,05 l chipotle salsy (pikantní salsa z uzených mexických papriček)

50g lístků červené řepy

4 burgerové bulky

sůl, pepř

1 x gril nejlépe na dřevěné uhlí))

4x 0,04 Gentleman Jack na trávení

 

Hovězí maso rozdělíme na 4 stejně velké porce a vytvarujeme do kulatých placek cca 1 cm silných. Osolíme, opepříme a položíme na rozpálený gril. Maso grilujeme z každé strany cca 4 minuty, aby maso bylo propečené na vrchu a uprostřed růžové a šťavnaté. Uzenou slaninu přidáme do grilu k masu a pečeme dokřupava. Pečenou slaninu nakrájíme na drobné kostky a necháme vychladnout.

V mezičase si připravíme chipotle majonézu. Chipotle salsu nebo nasekané uzené chipotle papričky smícháme s majonézou a dáme do chladu. Strouhaný sýr smícháme v misce s nakrájenou křupavou slaninou a posypeme jím burgery. A necháme sýr na mase pořádně rozpéct. Na malé pánvičce nebo v malém hrnku ohřejeme na mírném ohni demi-glace do kterého přidáme 0,02 Gentleman Jack whisky, který později použijeme k přelití burgerů. Burger bulky podélně rozřízneme a lehce opečeme na grilu společně s masem. Vnitřní strany opečených burger bulek potřeme chipotle majonézou. Na spodní potřenou bulku dáme opečené maso se zapečeným sýrem a slaninou, přelijeme omáčkou demi-glace a navrch dáme lístky z červené řepy. Takto vymazlený burger přiklopíme vrškem opečené bulky, abychom dodali našemu výtvoru ideální tvar. Pusu otevřeme dokořán a do burgeru řádně zakousneme. Jako nástroj používáme ruce. Do whiskovek nalejeme 4 pánáky Gentleman Jack a tu burgerovou dobrotu pořádně spláchneme, aby se nám pěkně trávilo.

Náš tip

Burgery můžeme udělat z 100% hovězího mletého předního masa v poměru 80% masa a 20% tuku, aby byl burger krásně šťavnatý. Pro milovníky ostřejších pokrmů doporučujeme přidat grilovanou čili papričku.

Zpátky k průzkumu…

Jako nezávislý národ jsme na tom nebyli vždy nejlépe, naštěstí se časy mění a celé 2/3 dotázaných v průzkumu uvedly, že se cítí být nezávislí. Více než 50 % si myslí, že jsme jako národ nezávislejší, než tomu bylo v dřívějších dobách. I když 69 % dotázaných uvedlo, že touží po větší nezávislosti, rozhodujícím faktorem jsou v této souvislosti především finance. Překvapivým zjištěním průzkumu byl i fakt, že více, než polovina respondentů (58 %) se cítí být nezávislá v práci.

Hledej barel Jack Daniel´s

V rámci oslav 150. výročí od založení značky budeme pátrat po barelech Jack Daniel´s s hodnotnými cenami uvnitř. Hledat barely můžete po celém světě! V České republice startujeme 4. července na festivalu Rock for People. Zapojit se do „honu na barel“ může každý. Více informací se již brzy dozvíte na www.jackdaniels.cz.