Nabídka zmrzliny u nás zaznamenala velký posun. Škála příchutí je dnes neuvěřitelně široká a každým rokem výrobci přicházejí s novými, mnohdy velmi exotickými či netradičními novinkami, takže na své si přijde snad opravdu každý. Jaké druhy zmrzliny jste měli rádi jako děti, a z kolika druhů si můžete vybrat v současnosti?

Fantazii se meze nekladou

Záleží na kreativitě každého zmrzlináře, jestli nabízí jen lety prověřené klasické příchutě nebo zda se pustí do experimentování. Už jste někdy ochutnali makovou, mango, melounovou nebo facebookovou? Horkou novinkou je zmrzlina z kustovnice čínské, která podporuje dlouhověkost a sexuální potenci nebo zmrzlina z chia semínek která dodá vitalitu, obsahuje například i omega 3 a magnesium.  Druhů a příchutí je dá vymyslet nespočet. Pro fajnšmekry je tu třeba mírně pálivá čokoládová s chilli nebo mango s kayenským pepřem. „Snažíme se vymýšlet kromě typických a zavedených, i neotřelé, originální příchutě, které jsou zárukou intenzivního prožitku. Chceme své zákazníky neustále překvapovat a také myslíme na výživovou hodnotu, proto připravujeme zmrzlinu i z kozího mléka, mléka bez laktózy, nebo přidáváme sušené švestky, které obsahují velké množství vlákniny a tak podporují hubnutí„ říká zkušený zmrzlinář, který vlastnoručně připravuje denně šestnáct druhů, pravé domácí zmrzlinypro Gelarto v podhradí Karlštejna.

Do kelímku nebo do kornoutku?

I porcování zmrzliny podléhá novinkám a vylepšením. Formy podávání jsou různé od klasické točené nebo kopečkové, až po zmrzlinu škrábanou nebo nabíranou speciální špachtlí. Škrábaná se dělá na pánvi a podává se ve formě ruliček. Nedávno se objevily zmrzlinové kuličky a dětem se zalíbily. Pro ty, kteří to mají rádi na italský způsob, je tu porcování špachtlí, které je považováno za nejvíce hygienickou metodu. Pokud jste byli v Itálii, jistě jste si všimli, že kopečky tam nemají tak úhledně oblé, jako tomu bývalo zvykem u nás, ale za to jsou mnohem větší a každá zmrzlina má svou špachtli zapíchnutou po celou dobu ve zmrzlině, nemáčí se nikde ve vodě jako naše klasické naběračky na kopečkovou zmrzlinu.

Příprava dokonalé zmrzliny

„ Nejdůležitější je správná vyváženost tuku a cukru, kreativita a zkušenost při vymýšlení receptů, pro správnou strukturu a konzistenci je důležitý způsob podávání a při mrazení záleží na správné teplotě, mojí tajnou přísadou je láska, ta patří do každé zmrzliny“ směje se zkušený výrobce Branko Bogdanovič. Zmrzlinu úspěšně prodává na několika místech v Praze a okolí. Dokonce čerstvé ovoce vymačkávají zásadně ručně, do zmrzliny i ledové tříště, a vše je zaručeně bez éček. Do dokonalé zmrzliny prostě žádné náhražky nepatří.