Zatímco v minulosti Češky podléhaly především typicky mužským rysům a vlastnostem (např. rozhodnost, samostatnost, sebevědomí nebo manuální zručnost), dnes při výběru partnera hledí hlavně na to, aby byl dobrým tátou.

Historický vývoj ideálu chlapáctví lze přitom krásně doložit srovnáním idolů minulého století s idoly dneška. Tehdy u žen bodoval např. herec Gary Grant, zpěvák Elvis Presley nebo rebel James Dean. Později to byl třeba Sean Connery nebo Richard Gere. Sebevědomí, dominantní, drsní a nespoutaní muži činu. Z pohledu dnešních žen však absolutně neperspektivní adepti na společné soužití.

Každá už nechce být Bond girl

Právě drsňáci ztratili nejvíce bodů popularity, dnes po nich touží jen 6 % žen (oproti dřívějším 18 %). Příliš se už nenosí ani romantika (z 18 % na 6 %) nebo humor (ze 14 % na 8 %). Vtipálci však ztratili nejméně, snad i proto, že jsou nejvíce kompatibilní s rodinným typem, který přehledu vévodí (47 %).

“Genderové role byly dříve společensky pevně dané. Muž byl ochráncem, živitelem a hlavou rodiny. Od žen se očekávalo rození a výchova dětí či starost o domácnost. Dnes je situace komplikovanější, ženy ve vztahu dávno nejsou přirozeně submisivní a od mužů čekají víc než jen finanční zajištění,” vysvětluje Life koučka Charlotte Benátská.

Ztělesněním ideální kombinace životních jistot a charismatu jsou dnes často právě muži, kteří se profilují jako vzorní otcové. Do této kategorie spadají třeba herci Hugh Jackman a Brad Pitt či fotbalista David Beckham. Do role vzorného otce se ostatně pasuje také britský princ William. Ti všichni ochotně pózují fotografům s vysmátými dětmi v náručích.

Rodinné typy strádají, nepovažují se za opravdové muže

Být otcem na plný úvazek může znít jako ctnostné životní poslání, samotní muži trávící veškerý čas s rodinou na svůj úděl ovšem naříkají. Celých 46 % z nich přiznává, že díky tomu leniví a stávají se pohodlnějšími. V životě jim chybí také vzrušení, zdolávání výzev a další přirozené impulzy důležité pro utužování zdravého sebevědomí a chlapáctví.

To potvrzují také čísla, podle nichž se téměř polovina otců na plný úvazek nepovažuje za alfa samce. Jen 10 % z nich souhlasí s tvrzením, že jsou ideálními partnery. Ženy jsou o něco shovívavější – celých 17 % z nich považuje za ideál právě „toho svého“.

O studii Chlapství v kontextu doby

Údaje pocházejí z průzkumu Chlapství v kontextu doby společnosti Stock Plzeň-Božkov. Studie se zúčastnilo celkem 1 020 respondentů z České republiky. Z toho 514 mužů ve věku 30 - 50 let a 506 žen ve věku 28-50 let.